6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMitropolia renunţă la clădirea de la Colegiul „Elena Cuza“, dar primeşte altceva la schimb

Mitropolia renunţă la clădirea de la Colegiul „Elena Cuza“, dar primeşte altceva la schimb

Primăria Craiova face schimb de imobile cu Mitropolia Olteniei. Mitropolia cedează administraţiei locale clădirea în care la acest moment fac cursuri elevii Colegiului Naţional „Elena Cuza” şi primeşte la schimb fosta Casă de Cultură a Sindicatelor. Primul imobil este situat pe strada Mihai Viteazul, cel de-al doilea se află pe strada Fraţii Buzeşti, chiar peste drum de Mitropolie.

Clădirea din strada Mihai Viteazul găzduieşte de ani buni cursurile şcolare desfăşurate de ciclul primar şi gimnazial al Colegiului „Elena Cuza“. În anul 2007, imobilul a fost retrocedat împreună cu terenul aferent în suprafaţă de 1.150 mp, acesta fiind proprietatea Parohiei „Sfântul Ilie”. Pentru acest bun, biserica s-a judecat cu Colegiul, cerându-i să-i lase în „proprietate şi liniştită posesie imobilul (teren şi construcţii) în suprafaţă de 1150 mp, situat în Craiova, strada Mihai Viteazul, nr. 12A (fostă Mihai Viteazul, nr. 2), precum şi la plata lipsei folosinţei imobilului pe ultimii trei ani, anteriori introducerii acţiunii, în cuantum de 300.000 lei, sub rezerva dreptului de a mării sau micşora acest cuantum, în funcţie de rezultatul expertizei de specialitate“.

Într-adevăr, conform unei hotărâri judecătoreşti, Colegiul a plătit pentru perioada 2009-2012 o chirie în cuantum de 317.000 de lei. Până în prezent, între Colegiul „Elena Cuza” şi Parohia „Sf Ilie” şi Mitropolia Olteniei nu a fost făcut un contract de închiriere şi nu s-a plătit chiria aferentă. Există în acest sens un proces pe rol între cele două unităţi.

Mitropolia a acceptat schimbul

Pusă în faţa acestui fapt, unitatea de învăţământ a făcut în repetate rânduri solicitări către Primăria Craiova să o susţină în demersurile pentru încheierea unui contract şi stabilirea unei chirii. Mai mult, Colegiul Naţional „Elena Cuza” a cerut administraţiei locale să încerce un schimb de imobile, pentru a păstra clădirea în care învaţă 700 de elevi.

Drept urmare, primăria a purtat o corespondenţă cu Mitropolia Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei în scopul obţinerii unui schimb de imobile. Recent, autoritatea locală a identificat clădirea care poate fi dată la schimb şi în luna iunie i-a transmis Mitropoliei această intenţie: cum că îi poate da la schimb „imobilul compus din teren, în suprafaţă de 1.017 mp şi construcție Casa de Cultură a Sindicatelor, situat în municipiul Craiova, strada Frații Buzești, nr. 23, proprietatea municipiului Craiova”. În trecut, aici funcţiona un bar, o sală de biliard şi o terasă. Mitropolia Olteniei şi-a dat acordul de principiu la începutul lunii iulie, iar schimbul va avea loc imediat ce imobilul va fi trecut din domeniul public al municipiului în domeniul privat. Această modificare va fi aprobată în şedinţa Consiliului Local de astăzi, 28 iulie.

Contre între primărie şi Mitropolie

Reamintim că ostilităţile au început în 2012, atunci când Mitropolia Oltenia, prin intermediul Parohiei „Sfântul Ilie“, a dat în judecată Colegiul pe motiv că nu le plătise chiria pentru folosirea clădirii și a terenului. În total, era vorba despre o sumă de 600.000 de lei. Parohia a uzat de dreptul său de proprietar obținut în 2007 prin retrocedarea celor două bunuri imobile cu ajutorul noncombatului conducerii primăriei de la acea vreme.

Prin decizia nr. 1.481 din 10 octombrie 2007, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut unor culte religioase din România, aflată în subordinea guvernului, a retrocedat imobilul din Craiova, strada Mihai Viteazul, nr. 2, către Parohia Ortodoxă „Sfântul Ilie“. Primăria a decis atunci, tardiv, să atace decizia de retrocedare, astfel că terenul și clădirea au rămas ale Parohiei. Primăria nu a predat însă niciodată pe bază de proces-verbal cele două bunuri imobile, iar copiii au continuat să învețe fără probleme. După începerea procesului, în 2012, primarul Olguța Vasilescu și Mitropolia Oltenia au încercat să găsească o cale de mijloc. Arhiepiscopiei i-au fost prezentate mai multe imobile, dar nu a acceptat niciunul. De data asta, a fost de acord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS