15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomii vor sa termine cu tiganeala si sa-si aleaga singuri reprezentantul

Romii vor sa termine cu tiganeala si sa-si aleaga singuri reprezentantul

• Reprezentantii romilor s-au intilnit ieri cu primarul si cu conducerea Politiei din Segarcea pentru a discuta despre problemele acestei comunitati din localitate • Principala nemultumire exprimata a constituit-o desemnarea de catre Prefectura Dolj a unui reprezentant al etniei neagreat de localnici

Nicolae Popa, primarul din Segarcea, mr. Nicusor Badea, seful politiei din localitate, si cpt. Ion Andrei, seful formatiunii judiciare din cadrul Politiei Segarcea, s-au asezat ieri la aceeasi masa cu reprezentantii romilor pentru a discuta problemele cu care se confrunta pe plan local aceasta etnie. Din partea romilor au fost prezenti Silvian Filoti, zis Fulguta, vicepresedinte la nivel national al Comunitatii etniei romilor, Vasile Velcu-„Nazdravan“, presedintele Uniunii Romilor – filiala Dolj, si Ilie Bambaloi-„Nelson“, secretarul celei din urma organizatii. Intilnirea a debutat intr-o atmosfera incordata, dar s-a incheiat intr-o deplina intelegere intre reprezentantii romilor si primarie.

„Sa terminam cu tiganeala dintre romi!“

Veniti in mare graba la Segarcea pentru a afla problemele cu care se confrunta etnia, Fulguta, Nazdravan si Nelson si-au dat seama ca nu este vorba despre „incalcari ale legii de catre primarie“ – cum sustinea Aurel Raicu, vicepresedintele comunitatii locale a romilor. „Au fost citeva cazuri izolate, in care romii sustineau ca nu s-a aplicat corect Legea privind venitul minim garantat, dar nu era vorba decit de intelegerea gresita a legii. Nu avem ce sa-i reprosam primarului, legea nepermitindu-i sa acorde mai repede venitul minim garantat“, a precizat Nazdravan. Problema cea mai discutata a fost insa alta: numirea in localitate a unui reprezentant al romilor neagreat in totalitate de comunitate – Iancu Sever, numit printr-o dispozitie a prefectului Cornel Mondea. „Este vorba pina la urma de lupta dintre noi si Tatian (Dumitru Tatian, presedintele filialei doljene a Partidei Romilor – n.r.). I-am propus lui Tatian sa terminam cu tiganeala dintre noi si sa-i lasam pe romii din Segarcea sa-si aleaga singuri reprezentantul in fata autoritatilor locale“, a declarat Silvian Filoti. „In Segarcea sint 1.215 romi, ce reprezinta 14% din populatia orasului. Din dusmanie si din prostie n-au reusit sa-si desemneze prin vot nici consilieri locali, iar acum nu sint multumiti nici de reprezentantul lor. Ii voi aduce prefectului la cunostinta situatia de aici, astfel ca romii sa-si aleaga singuri reprezentantul“, a afirmat primarul Nicolae Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS