2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Stop incendiilor de vegetație uscată

Mehedinţi: Stop incendiilor de vegetație uscată

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru stingerea a 11 incendii izbucnite la vegetație uscată și miriște.

Pompierii mehedințeni au acționat pentru stingerea a 11 incendii, izbucnite pe raza a nouă unități administrativ-teritoriale: Stângăceaua, Vlădaia, Strehaia, Drobeta Turnu Severin (2), Șimian, Vânju Mare (2), Hinova, Breznița Ocol și Pădina, care au cuprins circa 11 hectare de vegetație uscată și 22 hectare de miriște.

În localitatea Bucura, ca urmare a nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor de către cetățeni, focul s-a extins la clădirea grădiniței și a afectat aproximativ 35 mp din acoperiș. Din fericire, flăcările au fost stinse în scurt timp de pompieri, împiedicând propagarea acestora.

Necesitatea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor

Atragem atenția cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Aceștia trebuie să conștientizeze că focul, scăpat de sub control, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol nu doar bunuri, ci chiar viața persoanelor.

De la începutul acestui an, pompierii mehedințeni au depus eforturi susţinute pentru limitarea și stingerea a peste 554 incendii izbucnite la vegetație uscată, 58 dintre acestea propagându-se la depozite de furaje, culturi de cereale și viță de vie, pădure, litieră și anexe gospodărești. Salvatorii au stins incendiile în limitele găsite, reușind să protejeze locuințele cetățenilor.

Cetățenii trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este INTERZISĂ, fiind un pericol major pentru viața acestora, iar în condițiile meteorologice actuale, perioade de caniculă și secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale.

Arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă pune în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS