Oamenii de știință au descoperit un mecanism care produce o formă avansată a bolii ficatului gras nealcoolic, și au indicat că suplimentele de vitamina B12 și acid folic (vitamina B9) au potențialul de a opri și preveni acest proces, notează publicaţia 360medical.ro, citând un studiu din Journal of Hepatology.
Cercetătorii de la facultatea de medicină Duke-NUS, din Singapore, au descoperit că nivelurile crescute ale unui aminoacid din sânge, homocisteina, se corelează puternic cu severitatea unei forme avansate de boală a ficatului gras nealcoolic, și că vitamina B12 și acidul folic ar putea fi folosite pentru a preveni sau întârzia progresia bolii.
Boala ficatului gras afectează un sfert din adulţii de pe glob
Aceste descoperiri ar putea ajuta persoanele cu boala ficatului gras nealcoolic, un termen folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni hepatice care afectează 25% dintre toți adulții la nivel global.
Boala ficatului gras nealcoolic implică acumularea de grăsimi în ficat și este o cauză principală a transplanturilor de ficat la nivel mondial. Răspândirea sa ridicată se datorează asocierii cu diabetul și obezitatea, două probleme majore de sănătate publică în lume. Când afecțiunea ajunge să dezvolte inflamație și formarea de țesut cicatricial, este cunoscută sub numele de steatohepatita nealcoolică (NASH).
„În timp ce depunerea de grăsime în ficat poate fi rezolvată în stadiile incipiente, progresia bolii către NASH provoacă disfuncții hepatice, ciroză și crește riscul de cancer hepatic”, a declarat dr. Madhulika Tripathi, primul autor al studiului, cercetător principal în laboratorul de reglare hormonală din cadrul programului cardiovascular și metabolic de la Duke-NUS.
În prezent, nu există medicamente pentru această afecţiune
În prezent, nu există tratamente farmacologice pentru steatohepatita nealcoolică, întrucât cercetătorii nu au reușit până acum să depisteze mecanismele bolii. Deși oamenii de știință știu că NASH este asociată cu nivelurile ridicate din sânge ale aminoacidului numit homocisteină, până acum nu știau dacă este implicat în această afecțiune și ce rol are în dezvoltarea bolii.
Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce nivelul homocisteinei a crescut în ficat, aminoacidul s-a legat de diferite proteine hepatice, schimbându-le structura și împiedicându-le funcționarea.
„Descoperirile noastre sugerează că o terapie relativ ieftină, vitamina B12 și acidul folic, ar putea fi utilizată pentru a preveni sau întârzia progresia NASH. În plus, nivelurile serice și hepatice ale homocisteinei ar putea servi drept biomarker pentru severitatea bolii”, a declarat dr. Singh.
Homocisteina poate afecta în mod similar și alte proteine hepatice, de aceea cercetătorii și-au propus să continue studiile și speră că acestea vor duce și la dezvoltarea unor terapii împotriva steatohepatitei nealcoolice.
În prezent, singurul tratament pentru pacienții cu boală hepatică în stadiu terminal este transplantul de ficat. Constatările recente demonstrează că o intervenție simplă și accesibilă ar putea opri deteriorarea ficatului, aducând noi speranțe celor care suferă de boala ficatului gras.