Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat în şedinţa de joi a Consiliului Local de ce s-a scumpit căldura care va fi furnizată în sezonul rece cetăţenilor abonaţi la sistemul centralizat de încălzire al municipiului.
Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, joi, proiectul de hotărâre care permitea reprezentanţilor municipalităţii în Adunarea Generală a Asociaților ADI Termis Dolj să voteze majorarea tarifului de facturare a căldurii furnizate craiovenilor. Conform hotărârii adoptate de CL, de la 1 septembrie tariful local de facturare pentru populația Craiovei care depinde de Termo va creşte de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). Adică de la 462,11 lei/Gcal, la 499,89 lei/gigacalorie (TVA inclus).
Tot de luna viitoare, tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, va creşte de la 431,76 lei/Gcal, la 463,51 lei/Gcal (exclusiv TVA), în timp ce prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice va scădea de la 2.145,40 lei/Gcal, la 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA). Scăderea intervine însă datorită plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze.
USR a votat împotrivă
În şedinţa de joi, consilierii locali USR s-au opus majorării. Liderul grupului USR, Cezar Drăgoescu, s-a legat de pierderile asumate de Termo Urban.
„Am văzut că această majorare vine după o grămadă de reglementări şi tarife impuse de ANRE, dar cu ce nu sunt eu de acord este pierderea aceasta de care pomeneşte Termo. Văd că bugetăm o pierdere mai mare cu 4 milioane de lei, adică de la 19 milioane de lei anul trecut la 23 de milioane de lei acum. O să ajungem la 50% pierderi până la urmă, aşa că noi, grupul USR, o să ne opunem. Procentul de pierdere este acelaşi, e adevărat, dar suma este mai mare. Noi o să votăm împotrivă“, a spus Cezar Drăgoescu.
De ce s-a scumpit căldura la Craiova. Olguţa: „În 10 ani putem ajunge în situaţia Bucureştiului, dacă nu luăm fonduri europene“
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că majorarea tarifului la căldură ţine de situaţia naţională şi de deciziile ANRE, iar municipalitatea este obligată să se supună. „Noi nu ne dorim să crească prețul la gigacalorie. Din păcate, situația de la nivel național ne aduce în această conjunctură. Sunt deciziile ale ANRE pe care suntem obligați să le transpunem în hotărâri de Consiliu Local. Dacă nu votăm aceste tarife, nu ni se mai livrează energia termică”, a afirmat edilul.
Olguţa Vasilescu a mai menţionat că cea mai bună energie livrată este tot cea în sistem de termoficare, dar că în 10 ani Craiova poate ajunge în situaţia Bucureştiului, dacă nu vor fi demarate două proiecte cu fonduri europene. „Există o strategie termică a orașului. Ne dorim să accesăm fonduri europene pentru înlocuirea tuturor conductelor. Nu suntem în situația Bucureștiului, dar în 10 ani de zile putem să ajungem și noi aşa dacă nu vom lua fonduri europene. Este clar că cea mai bună energie livrată este tot cea în sistem de termoficare și, probabil, va rămâne singura din Europa care se va accepta peste câțiva ani“, a spus primarul Craiovei.
Ce spune primarul de fuziunea dintre CET II şi Termo Urban
Tot în acest context, edilul a pomenit de un proiect privind montarea de panouri fotovoltaice în zona Valea Şarpelui, în partea care nu va fi amenajată ca parc, şi pe canalul casetat din zona Cornițoiu. „Măcar să ne asigurăm energia pentru iluminatul public. La ora asta nu e reglementat de stat ca ceea ce producem noi ca și energie din aceste panouri să se compenseze, adică să putem să primim în timpul iernii energia respectivă, dar facem toate demersurile, prin Asociația Municipiilor din România, să ajungem în această situație“, a mai spus Olguţa Vasilescu.
În final, primarul Craiovei a afirmat că aşteaptă să vadă cum se va descurca CET II după desprinderea de Complexul Energetic Oltenia şi abia după aceea se va pune problema înfiinţării unei firme care să înglobeze CET II şi Termo Urban SRL. „Am avut întâlniri cu cei de la CEO și cu ministrul Energiei, ca să să obținem cele mai bune condiții pentru desprinderea CET II. Adică să se dea suma de bani pe care noi am solicitat-o pentru supraviețuire, pe câteva luni, exact cum s-a întâmplat și cu Termo Urban, pe care noi l-am finanțat la început. Să ni se asigure şi toată cantitatea de cărbune necesară pentru alimentarea orașului Craiova și la prețul plătit de Complexul Energetic Oltenia.
Aşa cum am mai spus, noi încercăm să găsim cele mai bune soluții, astfel încât Craiova să fie alimentată cu energie termică. Din păcate, la multe dintre aceste situații jucăm cu arma la tâmplă, pentru că nu suntem noi cei care putem să luăm deciziile, dar acolo unde se poate negocia o facem cu toate forțele”, a mai menţionat Olguţa Vasilescu.