4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjȘefii CS din CEO analizează achiziția de cărbune de la privați

Șefii CS din CEO analizează achiziția de cărbune de la privați

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) analizează achiziția pentru ultimele luni ale acestui an a producției de cărbune de la carierele private din județul Gorj.

În zona Motru, în special, există câteva subunități miniere private. Majoritatea exportă cărbunele în Serbia. Lignitul ajunge și pe piața internă la diferiți consumatori. Conducerea Complexului Energetic Oltenia mizează pe o producție de energie mai mare în perioada următoare și mizeză pe orice resursă de cărbune existentă în zonă. Astfel, s-a ajuns inclusiv la producătorii privați din județul Gorj. Gabriel Giorgi, membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, a declarat că se lucrează de către Directoratul CEO la o documentație în privința achiziției de cărbune de la carierele private. Aceasta va fi trimisă spre analiză și aprobare Consiliului de Supraveghere.

A crescut consumul intern de lignit

Complexul Energetic Oltenia a crescut ca, urmare a cererii ridicate din ultimele zile, producția de energie. Acest lucru înseamnă cantități sporite de cărbune consumate de grupurile energetice. În momentul de față sunt în funcțiune în momentul de față un total de 6 grupuri la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Producția a trecut de 1.300 de MW, iar livrările de 1.200 de MW. Sunt pornite grupurile energetice numerele 4 și 6 la Termocentrala Rovinari, blocurile energetice numerele 4 și 5 la Termocentrala Turceni, grupul energetic numărul 7 la Sucursala Electrocentrale Ișalnița și grupul energetic numărul 2 la Sucursala Electrocentrale Craiova 2. Complexul Energetic Oltenia asigură 90% din energia pe bază de cărbune din România.

O parte a cărbunelui propriu ajunge la salariați

O parte a cărbunelui din Complexul Energetic Oltenia ajunge și la angajați. Un număr de 2.000 de cote de cărbune au fost ridicate până în momentul de față de la Complexul Energetic Oltenia. Activitatea de ridicare a cotelor de combustibil a început în luna iunie a acestui an.

Au fost depuse 5.007 cereri

Au fost depuse 5.007 cereri, conform reprezentanților Complexului Energetic Oltenia. Data limită pentru livrarea cotelor de cărbune rămase, respectiv 3.000 este ultima zi a lunii noiembrie a acestui an. Termenele menționate au fost adoptate în comisia mixtă administrație sindicate și sunt stipulate în Regulamentul pentru achiziția de cărbune. Fiecare salariat care a depus o cerere are dreptul la o cotă de 10 de lignit contra cost. Aceasta costă 1.660 de lei și se va achita în patru rate. Minerii și energeticienii mai au dreptul la alte maximum 2 tone de cărbune, însă la prețul valabil și pentru terți, adică 252 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS