2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaDescoperire insolită: Avem neuroni care luminează când ne uităm la mâncare

Descoperire insolită: Avem neuroni care luminează când ne uităm la mâncare

O felie fierbinte și pufoasă de pizza cu cașcaval topit. O grămadă de cartofi prăjiți crocanți. Înghețată care picură pe un cornet, într-o zi fierbinte de vară. Când te uiți la oricare dintre aceste alimente, o parte specializată a cortexului tău vizual se aprinde, potrivit unui nou studiu al neurologilor de la MIT, transmite publicaţia 360medical. Studiul a fost publicat joi, în revista Current Biology.

Specialiştii au identificat o populație de neuroni sensibili la alimente, localizată alături de populații de neuroni care răspund, în mod special, la fețele umane, corpuri, locuri și cuvinte.

Mâncarea, nu doar furnizor de energie

Descoperirea neașteptată poate reflecta semnificația specială a alimentelor în cultura umană, spun cercetătorii.
„Mâncarea este esențială pentru interacțiunile sociale umane și pentru practicile culturale. Nu este doar întreținere”, spune Nancy Kanwisher, profesor de neuroștiință cognitivă și membru al institutului McGovern pentru cercetarea creierului și centrului pentru creiere, minți și mașini de la MIT.
În studiile viitoare, cercetătorii speră să exploreze modul în care răspunsurile oamenilor la anumite alimente ar putea să difere în funcție de gusturile și antipatiile lor sau de familiaritatea lor cu anumite tipuri de alimente.

Răspunsurile creierului, înregistrate prin rezonanţă magnetică funcţională

Autorii principali ai studiului au decis să analizeze un set mare de date, disponibile public, cu răspunsuri complete a creierului, înregistrate cu imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) de la opt subiecți umani în timp ce vedeau mii de imagini.

Cercetătorii au descoperit patru populații care corespundeau grupurilor identificate anterior care răspund la figuri, locuri, corpuri și cuvinte.

În mod surprinzător, a apărut și o a cincea populație, iar aceasta părea să fie selectivă pentru imaginile cu alimente.
„Am fost mai întâi nedumeriți de acest lucru, deoarece mâncarea nu este o categorie omogenă din punct de vedere vizual. Lucruri precum merele, porumbul și pastele, toate arată atât de diferit unul de celălalt, dar am găsit o singură populație care răspunde în mod similar la toate aceste alimente diverse”, au transmis cerctătorii.

Mâncarea procesată, mai atractivă?

Din analiza datelor, cercetătorii au descoperit că unii subiecți au răspuns puțin mai mult la alimentele procesate, cum ar fi pizza, decât la alimentele neprocesate precum merele.

În viitor, ei speră să exploreze modul în care factori cum ar fi familiaritatea și placerea sau antipatia unui anumit aliment ar putea afecta răspunsurile indivizilor la acel aliment. De asemenea, ei speră să studieze când și cum această regiune devine specializată în timpul copilăriei timpurii și cu ce alte părți ale creierului comunică.
O altă întrebare ar fi dacă această populație de neuroni, selectivă pentru alimente, va fi întâlnită la alte animale, cum ar fi maimuțele, care nu acordă hranei semnificația culturală pe care o fac oamenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS