Craiovenii se plâng că oraşul este invadat de ţânţari, iar autorităţile stau nepăsătoare. Soluţiile cu care s-a făcut dezinsecţie nu au niciun efect. Parcurile, grădinile publice, întreg oraşul şi chiar locuinţele craiovenilor sunt asaltate de supărătoarele insecte.
Nici ţânţarii nu mai fug de soluţiile cu care se face dezinsecţie în Craiova. Asta spun craiovenii care ies la plimbare în parcurile şi grădinile oraşului. Locuitorii urbei sunt copleşiţi de ţânţari şi nu pot nici ferestrele de la locuinţe să le ţină deschise.
Ţânţarii s-au înmulţit peste măsură, se plâng craiovenii.
Nu este o părere singulară, tot mai mulţi craioveni se plâng că sunt terorizați de numărul mare de țânțari și de agresivitatea acestora. Până și o ieșire în parc se poate transforma într-o plimbare neplăcută. Locuitorii orașului spun că nu este necesar să ajungi într-un loc cu multă vegetație, împădurit sau în apropierea unui luciu de apă ca să fii asaltat de țânțari. Supărătoarele insecte sunt prezente în cartierele de case și blocuri, cu precădere seara.
Craiovenii vor mai fi serios deranjați de țânțari, până când administrația locală va înţelege că este necesar să se schimbe poate modalitatea și soluțiile folosite pentru dezinsecție.
Salubritatea: „S-a făcut dezinsecţie”
Reprezentanţii societăţii care se ocupă de ani buni cu dezinsecţia în oraşul Craiova, SC Salubritate spun că s-a făcut recent dezinsecţie.
În ciuda dezinsecției care s-a făcut în orașul Craiova, în mai multe etape, urbea este în continuare sub asediul țânțarilor.
„Salubritate Craiova a efectuat chiar în această perioadă o campanie de dezinsecție pe raza municipiului Craiova.
În zilele de 16 și 17 august lucrările de dezinsecție pentru combaterea insectelor dăunătoare au avut loc prin pulverizare prin sistem ULV, dimineața în intervalul orar 06.00-11.00. Un avion utilitar a împrăștiat insecticid pe toată suprafața orașului.
Colegii au continuat cu dezinsecția terestră pentru încă 2 nopți, urmând alte 4 de pauză, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
De pe 19 august au revenit pe teren, noapte de noapte și până pe 25 august au acoperit locurile de joacă, zonele verzi ale Craiovei (Parcul Romanescu, Parcul Tineretului, Grădina Botanică, spațiile verzi din cartiere), cât și centrul vechi al orașului, dar și cartierele 1 Mai, Craiovița Nouă, Bariera Vâlcii, Brazda lui Novac, Lăpuș, Sărari, Valea Roșie.Substanța folosită pentru dezinsecție face parte din grupa a III-a de toxicitate – Solfac Trio EC 140 NF și este avizată de către Ministerul Sănătății. „, spune purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL, Roxana Ştiubei.
Atenţie la ţânţari!
O cauză a înmulţirii ţânţarilor pot fi şi ploile abundente din ultima vreme, urmate de încălzirea bruscă. Acestea au dus la apariţia ţânţarilor în număr foarte mare în Craiova. Aceştia s-au înmulţit peste măsură, iar o banală înţepătură a lor se poate transforma într-o problemă gravă de sănătate, mai ales pentru copiiPe site-ul DSP Dolj există atenţionări privind infectarea cu virusul West – Nile. Este cunoscut faptul că virusul este transmis printr-o simplă înţepătură de ţânţar.
„Infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care, în majoritatea cazurilor, este subclinică dar uneori poate prezenta şi manifestari de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi. Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West – Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei :
– să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
–să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;
–să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;
–să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută”, se arată pe site-ul DSP Dolj.