3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCartierul chinezesc din Craiova, punct şi de la capăt

Cartierul chinezesc din Craiova, punct şi de la capăt

S-a încheiat „telenovela“ cartierului chinezesc din Craiova, cu un final anticipat de mult: proiect eşuat. Ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal, abandonat în primăvara anului 2017 de către firma Shandong Ningjian, va reveni însă în actualitate, într-un nou sezon. De data asta regizor va fi Ministerul Apărării Naţionale.

S-a pus punct „telenovelei“ care a avut ca subiect cartierul chinezesc din Craiova, proiectul imobiliar demarat cu mare tam-tam în 2014.

Până la finele anului 2016, pe terenul de 67.511 mp de pe strada Caracal nr. 152 (fost 132) cedat de Ministerul Apărării Naţionale urma să fie construite 1.800 de locuințe pentru tineri (23 de blocuri cu 10 etaje), din care 250 erau destinate angajaţilor MApN. Cel puţin asta era promisiunea Olguţei Vasilescu, aflată atunci la primul mandat de primar al Craiovei, şi asta se menţiona şi în documente.

În Hotărârea de Guvern nr. 1052/2013, prin care a fost cedat terenul către municipalitate, erau specificate şi termenele de realizare a investiţiei: 31 ianuarie 2017 pentru primele 250 de locuinţe, ianuarie 2020 pentru restul. Termenele au fost ulterior decalate: ianuarie 2020 (250 de locuinţe), respectiv ianuarie 2023. Proiectul a fost până la urmă un eşec, pentru că firma contractată de primărie în 2014 să construiască ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal, Shandong Ningjian Construction Group Investment România SRL, nu a dus la capăt lucrările. De fapt, nu a realizat nici măcar un bloc din cele 23 de blocuri de 10 etaje cât prevedea proiectul, investiţia fiind abandonată în primăvara anului 2017.

Tot ceea ce se construise până atunci a intrat în proprietatea municipiului Craiova (1 august 2017), ulterior amplasamentul fiind predat, în toamna anului 2018, Agenției Naționale pentru Locuințe. ANL urma să construiască, pentru început, primul bloc din ansamblul de 23 de imobile, şi anume blocul L2 (109 locuințe). Agenţia a refăcut proiectul tehnic pentru acest prim bloc, ba chiar a şi atribuit lucrările, după care a anulat contractul. 

Ministerul Apărării o ia de la capăt cu proiectul privind cartierul chinezesc din Craiova

Din acel moment nu s-a mai făcut niciun pas. Motivul: expirase termenul stabilit de proprietarul de drept al terenului (Ministerul Apărării Naţionale) până la care trebuia să se construiască cele 1.800 de locuinţe sau măcar cele 250 de unităţi locative promise Armatei. Ultima solicitare de prelungire a termenului – 15 ianuarie 2023, respectiv ianuarie 2030, nu a mai fost acceptată şi aşa s-a pus punct „telenovelei“ începute în 2014. Ministerul Finanţelor Publice a fost cel care nu a avizat solicitarea MApN de prelungire a termenelor. „Telenovela“ a luat sfârşit, dar proiectul imobiliar de pe strada Caracal a rămas de actualitate. De data asta regizor va fi Ministerul Apărării Naţionale. 

Întrunit ieri, în şedinţă extraordinară, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat două proiecte de hotărâre care au avut ca obiect cartierul chinezesc. Mai întâi a fost aprobată încetarea contractului dintre municipiul Craiova şi Agenția Națională pentru Locuințe, având ca obiect transmiterea în folosința gratuită a terenului de 67.511 mp şi a construcţiilor existente, apoi revocarea dreptului de folosinţă al ANL asupra imobilului respectiv. A doua hotărâre adoptată a vizat transmiterea din domeniul public al municipiului Craiova, în domeniul public al statului a terenului de 6,7 ha de pe strada Caracal cu o valoare de inventar de 2.319.426,93 lei, în vederea dării în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Înainte de aceste două hotărâri, CL Craiova şi-a însuşit, în şedinţa din 28 iulie, procesul verbal de constatare a neîndeplinirii investiţiei, pas care trebuia făcut pentru a se ajunge în situaţia de acum. 

Săgeţi către Olguţa Vasilescu

Practic, s-a ajuns în situaţia din 2013, când era dată hotărârea de guvern premergătoare investiţiei de la Craiova. O investiţie care s-a dovedit până la urmă un fisco, prilej pentru consilierii locali din opoziţie de a taxa executivul. Mai ales că şi atunci şi acum vorbim de acelaşi primar: Lia Olguţa Vasilescu. Primul care a taxat eşecul proiectului „cartierul chinezesc“ a fost liderul grupului USR din Consiliul Local, Cezar Drăgoescu. Acesta a cerut o regândire a proiectului „în favoarea craiovenilor“ şi a atras atenţia asupra problemelor care ar putea apărea în traficul de pe strada Caracal după finalizarea ansamblului rezidenţial de 1.800 de locuinţe. Acelaşi lucru l-a menţionat şi un alt consilier USR, Cosmin Teodorescu. 

Ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal, cunoscut drept „cartierul chinezesc“, a încremenit la stadiul din primăvara anului 2017

Şi PNL a avut ceva de spus. Consilierul local Teodor Sas, cel care a mai taxat executivul de fiecare dată când subiectul a fost legat de cartierul chinezesc, a ţinut să-i readucă aminte edilului Olguţa Vasilescu de eşecul acestui proiect şi de promisiunile făcute în 2014. Nici consilierul local Marian Vasile, preşedintele PNL Craiova, nu a ratat ocazia de a „înfige cuţitulׅ“ în rana PSD, amintind de bannerele cu Olguţa Vasilescu de pe gardul cartierului care urma să se construiască până în 2017 pe strada Caracal. Cum imobilul teren a ajuns din nou la MApN, Marian Vasile i-a transmis Olguţei Vasilescu că „are uşa închisă la acest minister“. 

Cartierul chinezesc din Craiova. Ce va urma?

Ce va urma? În hotărârile aprobate ieri se menţiona că „intenția autorității publice locale este aceea de a continua lucrările și a finaliza investiția pe amplasamentul situat în str. Caracal nr. 152 (fost nr. 132)“. Primăria chiar a solicitat ANL să continue investiţia „în raport de programele de construcții locuințe implementate de către agenție“. Mai ales că au fost achiziţionate servicii de expertiză tehnică de rezistenţă şi stabilitate pentru mai multe blocuri. Ba chiar au fost întocmite rapoarte de expertiză tehnică pentru blocurile I 1, I 2, I 3, L 1, L 2, L 3, L 4, iar acestea au fost transmise ANL. 

Cum Agenţia nu mai are acum nicio legătură cu proiectul, decizia finală va aparţine Ministerului Apărării Naționale. Când a vorbit ultima dată despre acest proiect, Olguţa Vasilescu a precizat că lucrările vor fi reluate în 2023, tot de către ANL. „Acolo vor fi locuinţe de serviciu. Nu se vor lua cu credit ipotecar, vor fi pur şi simplu locuinţe de serviciu. Nu se vor vinde, vor fi în proprietatea statului. Vor merge către medici, profesori, anagajaţi din armată. Deocamdată descurcăm actele“, afirma edilul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS