6.7 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăriile cer aproape 100 de microbuze pentru transportul elevilor

Primăriile cer aproape 100 de microbuze pentru transportul elevilor

Aproape toate microbuzele pentru transportul elevilor din județul Gorj ar trebui să fie înlocuite. Cel puțin așa rezultă din centralizarea datelor de la unitățile administrativ-teritoriale din Gorj.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Gorj, primăriile din județ au solicitat nu mai puțin de 97 de microbuze pentru a asigura transportul preșcolarilor, școlarilor și al elevilor în condiții bune.

În momentul de față, la nivelul celor 70 de primării de comune și de orașe de pe raza județului Gorj sunt disponibile 122 de microbuze și 3 autobuze, folosite pentru transportul copiilor de acasă la școală și retur.

Având în vedere nivelul solicitărilor, aproape că este nevoie de un parc auto nou în acest domeniu de activitate.

Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, primăriile au solicitat 94 de microbuze 16+1 și 3 microbuze 8+1.

„Este vorba fie de solicitări care au în spate necesitatea de înlocuire a unor microbuze vechi sau este nevoie de microbuze pentru că nu există.”, a declarat Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Șoferii de microbuze școlare, în atenția polițiștilor

În același timp, Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a luat măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune în timpul anului școlar.

Astfel, pentru asigurarea climatului de siguranţă publică, în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, polițiștii de la rutieră derulează activităţi educativ-preventive şi de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi.

Aceste autovehicule au fost reinventariate, iar polițiștii rutieri vor instrui/reinstrui conducătorii lor cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului.

Totodată, vor fi instruiți și coordonatorii activității acestor autovehicule cu privire la respectarea destinației pentru care au fost repartizate. Reamintim că, în afara scopului expres pentru care au fost distribuite, respectiv transportul elevilor la și de la unitatea de învățământ, acestea pot transporta elevi și profesori însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare (festivaluri, cursuri școlare, excursii, tabere de creație etc.), nefiind permisă folosirea în alte scopuri.

Testați cu alcooltestul

De asemenea, se verifică existența și starea indicatoarelor de avertizare și informare, starea marcajelor rutiere transversale destinate traversării pietonilor și corelarea semnalizării rutiere verticale cu cea orizontală, iar, după caz, se va verifica existența și starea covoarelor antiderapante, de culoare roșie, cu inscripția „ȘCOALA”, precum și a limitatoarelor de viteză realizate/amplasate înaintea marcajului rutier transversal destinat traversării pietonilor.

Deficiențele constatate vor fi adresate administratorului drumului public, prin care se va solicita remedierea de îndată a acestora.

Până pe 9 septembrie, vor fi efectuate controale în trafic, care vor viza verificarea stării psihofizice a conducătorului autovehiculului, inclusiv prin testarea alcoolscop, utilizării centurilor de siguranță și respectării normelor rutiere și a legalității transporturilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS