7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiber la demolarea stadionului „Tineretului“!

Liber la demolarea stadionului „Tineretului“!

-

Stadionul „Tineretului“ din Craiova va fi demolat în această toamnă. La solicitarea Consiliului Judeţean Dolj, Primăria Craiova a emis autorizaţia de desfiinţare a construcţiilor aferente bazei sportive de pe bulevardul Ştirbei Vodă. Arena legendară a fotbalului craiovean avea 90 de ani de existenţă.

Liber la demolarea stadionului „Tineretului“. Proiectul privind transformarea arenei de legendă a fotbalului craiovean într-un complex sportiv multifuncţional a mai făcut un mic pas înainte.

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, proprietarul imobilului, Primăria Craiova a emis autorizaţia de desfiinţare a construcţiilor aferente bazei sportive de pe bulevardul Ştirbei Vodă. Conform autorizaţiei, vor fi demolate 16 construcţii, plus gardul împrejmuitor, porţile metalice şi tabela de marcaj. Vorbim aici de trei vestiare, două tribune (I şi II), cinci terenuri de tenis (şi betonate şi cu zgură), terenul de fotbal, două case de bilete, un spaţiu comercial şi două cabine pentru rezerve.

De proiectarea demolării s-a ocupat o firmă din Constanţa, Zen Proiect Consulting SRL, potrivit unui contract atribuit direct în data de 3 martie 2022, pentru suma de 69.000 de lei. Zilele viitoare urmează să fie lansată şi procedura de achiziţie a firmei care va demola stadionul „Tineretului“, conform proiectului întocmit. 

Proiectul în format 3D, gata în două săptămâni

Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, partea de demolare a arenei şi realizarea proiectului tehnic vor fi gata până la sfârşitul anului. Asta pentru ca din primăvara anului viitor să demareze construirea noului complex sportiv multifuncţional care va lua locul stadionului „Tineretului“.

Liber la demolarea stadionului „Tineretului“!
Stadionul „Tineretului“ din Craiova va fi demolat. Arena legendară a fotbalului craiovean avea 90 de ani de existenţă.

„Într-adevăr, a fost obţinută autorizaţia de desfiinţare a construcţiilor care formau Complexul Sportiv Stadionul Tineretului. În paralel am demarat şi procedura de stabilire a firmei care se va ocupa de demolarea stadionului, în câteva zile documentaţia va apărea şi în sistemul electronic de achiziţii publice. În acelaşi timp, se lucrează la proiectarea noului complex sportiv, în maxim două săptămâni vom avea primul proiect 3D al noii arene multifuncţionale. Eu zic că până la sfârşitul acestui an vom fi gata cu demolarea şi proiectarea noului complex, pentru a putea demara şi licitaţia pentru execuţie. Cel mai probabil, din aprilie – mai ar putea demara şi execuţia, dacă procedura decurge bine“, a afirmat, pentru GdS, Cosmin Vasile. 

Pentru demolarea stadionului „Tineretului“, Consiliul Judeţean Dolj a prins în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 suma de un milion de lei. 

Liber la demolarea stadionului „Tineretului“! Vin şi banii de la CNI?

Noul complex sportiv multifuncţional care se va ridica în locul stadionului „Tineretului“ are o valoare estimată de circa 20 de milioane de euro. Valoarea finală va fi însă stabilită în urma proiectării, pentru CJ Dolj rămânând să mai rezolve problema fondurilor. Investiţia a fost inclusă deja pe lista sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), dar de o aprobare a ei se poate vorbi abia anul viitor. „CNI ne va oferi un răspuns doar după ce va avea toate datele şi mă refer aici în special la proiectul tehnic. Noi o să le trimitem o solicitare privind finanţarea investiţiei, dar până atunci este bine să avem şi constructorul, adică să fim pregătiţi cu totul“, a mai spus preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile. 

Complexul sportiv dorit de Consiliul Judeţean va avea o tribună cu peste 6.500 de locuri, dar şi zone comerciale și parcări. Vorbim aici de o sală multifuncţională cu arenă de atletism indoor de categoria I, conformă normelor și standardelor naționale și europene, și o pistă de velodrom care va corespunde specificațiilor impuse de Uniunea Internațională de Ciclism. Suprafețele de joc vor fi însă concepute să asigure și desfășurarea altor sporturi (handbal, baschet, volei, tenis, futsal, scrimă, gimnastică, box, lupte, judo etc), dar și a unor evenimente festive (concerte și spectacole). Noul complex va asigura şi spații pentru sportivi – săli de antrenamente, vestiare, saună, zone de relaxare și camere pentru controlul medical, spații pentru staff-ul tehnic, dar și pentru mass-media. 

Cine se ocupă de proiectare

Conform contractului semnat în data de 14 iulie 2022, de proiectarea noii arene multifuncţionale se ocupă asocierea Getrix SA Craiova (lider) – Popp & Asociații (societate de design și consultanță din București) – MC General Construct Engineering (tot o firmă de design din Capitală, dar pe parte de instalații electrice, sanitare și securitate la incendiu). Oferta Getrix SA a fost evaluată şi selectată drept câştigătoare în data de 12 iulie. Serviciile de proiectare au fost atribuite pentru suma de 5,7 milioane de lei (fără TVA). Asta însemnă 6.783.000 de lei cu TVA, adică 1.370.000 de euro. O sumă cu 3,6 milioane de lei mai mică decât estimarea CJ Dolj, adică o economie de 730.000 de euro. Banii sunt din bugetul propriu al Consiliului Județean. 

Stadionul „Tineretului“ din Craiova va fi demolat. Arena legendară a fotbalului craiovean avea 90 de ani de existenţă.

Potrivit caietului de sarcini, proiectantului i se cer studii de teren (studiu geotehnic, studiu topo), documentaţii pentru obţinere avize/acorduri solicitate prin certificatul de urbanism, studiu de fezabilitate, studiu de circulaţie în incintă, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic de execuţie, inclusiv detalii de execuţie şi antemăsurători, proiect de urmărire privind comportamentul în timp al construcţiei. De asemenea, firmele de proiectare trebuie să asigure asistenţă tehnică pe durata procedurii de atribuire a contractului de execuţie şi pe toată perioada de execuţie a investiţiei, până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor, dar şi proiect tehnic de execuţie actualizat la data finalizării lucrărilor („as built”).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Costel Gâlcă și Ștefan Baiaram au prefațat meciul UTA...

UTA Arad și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS