Atunci când o afecţiune cardiacă dă primele semne, pacientul are posibilitatea de a o ţine sub control cu tratament adecvat. Dar dacă pacientul ajunge prima dată să fie văzut de un specialist abia când ajunge la urgenţă cu infarct, inima sa va rămâne cu sechele. O inimă afectată de un episod acut grav va rămâne cu sechele, chiar dacă pacientul este salvat, atrage atenţia dr. Radu Popa, de la Centrul Medical Speranţa.
Mai mult de jumătate din bolile cardiovasculare (BCV) sunt evitabile.
Prevenţia rămâne principiul de aur, iar medicii insistă pe consultul periodic în stadii preclinice, pentru ca bolile să poată fi depistate precoce.
“Ar fi indicat ca tinerii să îşi facă un control preventiv la fiecare cinci ani, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, vizita la medicul cardiolog ar trebui să fie anuală”, consideră dr. Radu Popa.
Cu precădere în era post-Covid, adaugă acesta, întrucât infectarea cu noul coronavirus îşi lasă uneori amprenta asupra inimii pacienţilor. Nu doar studiile vorbesc despre probleme cardiace apărute post-Covid, ci şi practica de la cabinet.
“Un exemplu sugestiv este cazul unui pacient tânăr care nu prezenta nicio problemă în urmă cu câţiva ani, iar acum a venit cu regurgitare mitrală de gradul III post miocardită, o afecţiune destul de serioasă la nivelul valvei inimii”, transmite medicul de la Centrul Speranţa.
“Depistarea la timp a unei probleme este cel mai important aliat al pacientului şi al medicului, iar acum tehnologia este de partea noastră. De asemenea, este mai important ca niciodată ca pacienții să beneficieze de o evaluare precisă pentru a alege cea mai potrivită abordare”, adaugă dr. Popa.
Inclusiv la cea mai importantă manifestare anuală a cardiologilor din Europa, Congresul European de Cardiologie, s-a insistat pe acest aspect al evaluării precise.
„La Centrul Medical Speranța, avem echipamente foarte performante, care ne ajută să intervenim din timp, atâta vreme cât pacientul vine la cabinet”, transmite echipa medicală a clinicii. „Noi folosim aparate ecografice foarte performante. Iar cu ecocardiograful 4D, cu tehnologie bazată pe inteligenţa artificială putem să efectuăm multiple măsurători precise care să ajute medicul pentru un diagnostic cât mai precis și precoce”.
Centrul Medical Speranța se află în Craiova, pe strada Înfrățirii, nr. 16. Detalii la telefon: 0771493887 şi pe site-ul www.clinicasperanta.ro.