Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit o nouă donație, care va completa colecțiile de muzică și artă din patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Colecția „Horia-Dinu Nicolaescu” a ajuns la Biblioteca Județeană prin bunăvoința dirijorului care, invitat la cea de-a șasea ediție a Festivalului de Jazz, a dorit să viziteze Muzeul Cărții și Exilului Românesc.
„Cu această ocazie, domnia sa a donat o colecție ce constă în extrase de presă, CD-uri și DVD-uri, afișe, pliante și programe ale spectacolelor pe care le-a susținut, precum și fotografii, toate mărturii importante ale activității sale muzicale de excepție, desfășurată în afara granițelor țării”, au transmis reprezentanţii Biblioteicii Aman.
Cine este Horia-Dinu Nicolaescu
Horia-Dinu Nicolaescu s-a născut în Craiova în anul 1941 și a absolvit Facultatea de Muzică din București, unde a descoperit jazz-ul. În scurt timp, a intrat în atenția securității, fiind cenzurat și primind numeroase interdicții care l-au determinat, în anul 1971, să părăsească țara, pentru a se stabili în Germania. Talentul lui Horia-Dinu Nicolaescu a cucerit comunitatea muzicală din Germania, unde a înființat și dirijat mai multe orchestre de jazz, în fruntea cărora a obținut premii importante, atât în Germania, cât și în România, devenind în timp un real ambasador cultural.
În prezent, Dinu-Horia Nicolaescu conduce orchestra „Cico’s Jazz Orchester”, formată din foștii săi elevi, alături de care a participat la Craiova Jazz Fest, ediția 2022.
Din anul 2015 până în prezent, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit 28 de donații, care se vor regăsi în fondurile ce vor fi expuse la Muzeul Cărții și Exilului Românesc: Colecția „Basarab Nicolescu”, Colecția „Leonid Mămăligă”, Colecția „Arhiva Cenaclului de la Neuilly”, Colecția „Arhiva Asociației HYPERION”, Colecția „Mircea Milcovitch și Maria Meșterou”, Colecția „Andrei Șerban”, Colecția „Paul Barbăneagră”, Colecția „Corneliu Șerban Popa”, Colecția „Vintilă Horia”, Colecția „Cicerone Poghirc”, Colecția „Andrei Codrescu”, Colecția „Victor Cupșa”, Colecția „Constantza Buzdugan”, Colecția „Bujor Nedelcovici”, Colecția „Cezar Vasiliu”, Colecția „Valeriu Veliman”, Colecția „Mircea Eliade”, Colecția „Emil Cioran”, Colecția „Ileana și Romulus Vulpescu”, Colecția „Rodica Stănoiu și Șerban Viorel”, Colecția „Academician Dan Berindei”, Colecția „Academician Dinu C. Giurescu”, Colecția „Ștefan Ștefănescu”, Colecția „Institutul Român/Biblioteca Română din Freiburg”, Colecția „George Banu”, Colecția „Horia-Dinu Nicolaescu”, Colecția „Nicolas Adam”, Colecția „Ion Deaconescu”.