5.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJumătate din școlile din Gorj sunt încălzite cu lemne și cărbune

Jumătate din școlile din Gorj sunt încălzite cu lemne și cărbune

Peste jumătate din școlile din județul Gorj sunt încălzite cu lemne și cărbune. Potrivit unui raport al Prefecturii Gorj rezultat în urma unor controale în unitățile de învățământ de pe raza județului, în 56% din școli este folosit pentru asigurarea încălzirii în perioada de iarnă numai combustibilul solid.

Este vorba de lemne de foc și cărbune de la Complexul Energetic Oltenia sau de la carierele miniere private. În urma centralizării verificărilor, s-a concluzionat că la nivelul unităților de învățământ nu sunt probleme în ceea ce privește încălzirea clădirilor unde se desfășoară procesul educativ. Prin urmare, toate spațiile vor beneficia de agent termic pe perioada sezonului rece. Astfel, din cele 448 de unități de învățământ, inclusiv cele private, într-un număr de 251 de unități școlare încălzirea spațiilor se face prin folosirea de combistibili solizi. Este vorba de lemne și cărbune. Restul utilizează gaze naturale sau beneficiază de încălzire de la rețeaua centralizată. Este cazul municipiului Motru. De asemenea, aprovizionarea cu lemne de foc și cărbune este în curs de realizare în anumite zone.

5 școli nu au autorizație DSP

Alte probleme identificate în unitățile de învățământ de pe raza județului Gorj se referă la funcționarea fără autorizație sanitară. Conform Direcției de Sănătate Publică(DSP) Gorj, este cazul a cinci unități școlare. Din diferite motive, acestea nu au primit autorizație din partea Direcției de Sănătate Publică Gorj. Astfel, în comuna Cătunele Școala și Grădinița cu program normal din satul Valea Mănăstirii sunt încă în reabilitare. Elevii și preșcolarii sunt relocați la Școala din Lupoaia. De asemenea, elevii din clasele V – VIII își desfășoară procesul educativ într-o clădire neautorizată, respectiv în biblioteca școlii. Școala primară și Grădinița cu program normal din Șomăcești au fost reabilitate, însă nu au obținut autorizația sanitară de funcționare.

De asemenea, Clubul Sportiv din structura Liceului „Mihai Viteazu” din Bumbești-Jiu funcționează tot fără autorizație sanitară. Potrivit aceluiași raport, Grădinița cu program normal din Săulești a fost mutată într-o sală de clasă a Școlii Gimnaziale Săulești, având intrare comună cu școlarii. Din acest motiv nu poate fi emisă autorizație sanitară de funcționare. Nu în ultimul rând, Școala primară Olari din comuna Plopșoru are intrare comună cu Grădinița cu program normal Olari, fapt pentru care nu poate fi emisă autorizația sanitară din partea DSP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS