2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea de exonerare a funcționarilor de la plata unor sume, în dezbaterea CCR

Legea de exonerare a funcționarilor de la plata unor sume, în dezbaterea CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii de exonerare a personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială.

Şeful statului a trimis o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea actului normativ 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, informează Administraţia Prezidenţială.

“Legea 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială prevede că personalul ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice aplicabile anterior datei de 31 martie 2018 este exonerat de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială încasate în temeiul unor acte administrative sau clauze ale contractelor/acordurilor colective de muncă în vigoare la data plăţii acestor drepturi, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul menţionat mai sus trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri sau instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii”, se arată în sesizare.

Prin art. I. pct. 1 din legea în forma trimisă iniţial la promulgare – dispoziţiile art. 1 din Legea pentru modificarea Legii 78/2018 se modificau în sensul extinderii sferei destinatarilor legii, de prevederile acestei legi urmând să beneficieze şi personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor ale căror bugete sunt prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se menţionează în document.

Bugetele care intră sub incidența prevederilor Legii 78

Astfel, spune preşedintele Iohannis, ar fi intrat sub incidenţa acestor prevederi acele autorităţi şi instituţii ale căror bugete se regăsesc în una dintre următoare categorii:

  • bugetul de stat,
  • bugetul asigurărilor sociale de stat,
  • bugetele fondurilor speciale,
  • bugetul trezoreriei statului,
  • bugetele instituţiilor publice autonome,
  • bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat,
  • bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, după caz,
  • bugetele instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii,
  • bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi ale căror rambursare,
  • dobânzi şi alte costuri se asigură din fonduri publice sau bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Sumele încasate nelegal trebuie restituite

Totodată, şeful statului arată că se prevedea exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor potrivit prevederilor art. 76 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare sau din asistenţă socială, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri sau instituţii cu atribuţii de control al unor prejudicii.

Conform sesizării, pe 4 noiembrie 2020, preşedintele a formulat cerere de reexaminare prin care au fost semnalate Parlamentului:

  • impactul bugetar negativ al legii,
  • lipsa corelării cu alte acte normative, ignorarea rolului Curţii de Conturi prin înlăturarea protecţiei bugetului public naţional asigurate prin norme de natură penală în cazul nerecuperării prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi potrivit art. 64 din Legea 94/1992, precum şi dispoziţiile privind sfera beneficiarilor legii din perspectiva tratamentului diferenţiat şi a impactului bugetar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS