Autoritățile ruse au arestat sâmbătă cel puțin 796 de persoane, dintre care aproape jumătate la Moscova (Rusia), în timpul manifestațiilor împotriva mobilizării rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina. Legea a fost decretată în această săptămână de președintele Vladimir Putin, a anunțat OVD-Info, un ONG specializat în numărarea arestărilor, scrie G4Media.
Tot ieri, Moscova a înăsprit sâmbătă pedepsele pentru dezertori. Vladimir Putin a semnat amendamente care prevăd până la zece ani de închisoare pentru soldații care dezertează sau refuză să lupte, potrivit Le Monde.
Orașul Odesa, din sudul Ucrainei, a fost vizat duminică de un atac cu drone, a declarat pe Telegram un purtător de cuvânt al administrației militare, Serhii Bratciuk. O clădire administrativă din centrul orașului a fost lovită de trei ori, a precizat el. Acesta a adăugat că una dintre dronele sinucigașe a fost doborâtă și că nu au existat victime.
Proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate, discutate joi
Toate legile și doctrinele Federației Ruse, inclusiv cea nucleară, se vor aplica și noilor teritorii dacă vor fi consacrate în Constituția țării, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenția Interfax.
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse. Acolo ar fi în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS, care citează o sursă neprecizată din legislativul rus.
Informaţia a fost ulterior confirmată şi de agenţia Interfax, în timp ce agenţia RIA Novosti, citând de asemenea o sursă neprecizată, relatează că, în ziua următoare, pe 30 septembrie, preşedintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze celor două camere ale parlamentului de la Moscova reunite într-o sesiune extraordinară., potrivit agenției Agerpres.
Ce regiuni din Ucraina controlează Rusia
În urma lansării invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, trupele ruse controlează la ora actuală puţin mai mult de jumătate din regiunile Doneţk şi Zaporojie şi aproape integral regiunile Lugansk şi Herson.
O contraofensivă a armatei ucrainene ce a eliberat în ultimele săptămâni mii de kilometri pătraţi, mai ales în provincia nord-estică Harkov, a grăbit decizia Rusiei de a organiza aceste aşa-zise referendumuri, evocate lunile trecute de lideri separatişti proruşi din cele patru provincii.
Odată aceste provincii anexate, chiar dacă nicio ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei.
Mobilizarea a 300 de mii de rezervişti
Preşedintele rus Vladimir Putin o decretat miercuri mobilizarea a 300 de mii de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina. El a acuzat Occidentul că, după ce a impus Kievului să nu mai negocieze cu Moscova şi a aprovizionat cu armament trupele ucrainene, încearcă acum să încurajeze Ucraina să împingă operaţiunile militare până pe teritoriul rus, întrucât ”scopul Occidentului este să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”.
Un oficial din provincia Lugansk a susţinut sâmbătă, în a doua zi a aşa-zisului referendum, că prezenţa la vot este deocamdată de 45,9%, iar în provincia Zaporojie de 35,5%. Votul se va încheia marţi.
Citește și: Ce se află în interiorul celui mai secret muzeu din lume: Muzeul CIA