6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcurs- fulger pentru selecţia profesorilor metodişti

Concurs- fulger pentru selecţia profesorilor metodişti

Concurs- rapid pentru selecţia corpului de profesori metodişti, de care depinde parcursul profesional al debutanţilor din învăţământul preuniversitar. Practic, metodiştii sunt cei care participă şi evaluează lecţiile pe care le susţin profesorii pentru a obţine gradele didactice. În Dolj, cadrele didactice care au mai fost profesori metodişti au două zile la dispoziţie pentru a depune dosarele prin care să solicite reconfirmarea în funcţii. Inspectorii şcolari anunţă selecţie şi de noi membri în corpul de metodişti. La nivelul judeţului este un număr limitat de locuri pentru metodişti. Cele mai multe locuri sunt la învăţători şi la educatoare.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Irina Broscaru, vor fi două etape de selecţie a profesorilor metodişti. Calendarul este foarte strâns. Profesorii metodişti sunt cei care se prezintă şi evaluează cadrele didactice la inspecţiile pentru grade. Metodologia de selecţie prevede ca profesorii să aibă gradul II şi să fie titulari, iar ISJ Dolj a solicitat şi criterii specifice cum ar fi vechime de minimum 10 ani şi vechime în specialitatea la care vrea să fie metodist de cinci ani. Prioritate pentru a candida au cadrele didactice care au fost şi în anii anteriori.


„Vor fi două etape de selecţie a profesorilor metodişti. Prima etapă se adresează profesorilor metodişti selectaţi în anii precedenţi. Aceştia dacă doresc să se reconfirme în funcţia de metodist depun pe 29 sau pe 30 septembrie un dosar în care vor ataşa documente doveditoare că îndeplinesc criteriile generale ale Ministerului Educaţiei şi criteriile specifice pe care noi le-am precizat în procedură, stabilite în Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj. În plus, candidaţii vor depune acordul şi o fişă de evaluare a activităţii desfăşurate. Nota minimă pentru reconfirmare trebuie să fie 7”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Irina Broscaru.

Locurile libere vor fi scoase la concurs

Locurile libere vor fi scoase la concurs pentru profesorii care nu au mai ocupat astfel de funcţii.
„După ce se evaluează dosarele celor confirmaţi, pe locurile care rămân libere organizăm a doua etapă de selecţie pentru ceilalţi profesori care doresc să fie metodişti. Aceştia vor trece prin două etape de selecţie. Prima etapă, cea a evaluării dosarului, unde evaluăm dacă îndeplinesc condiţiile generale şi specifice dar şi CV-ul şi scrisoarea de intenţie. Punctajul minim pentru promovare este de 30 de puncte. Cine trece de proba de dosar participă la interviu la care trebuie să obţină tot 30 de puncte minimum. Interviul se susţine la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj cu o comisie a cărui preşedinte va fi un inspector şcolar general adjunct, iar membrii vor fi inspectorii de specialitate. Punctajul total pentru a fi selectat trebuie să fie de minimum 70 de puncte”, a mai precizat inspectorul şcolar general adjunct, Irina Broscaru.

Se admit contestaţii doar la evaluarea dosarelor din etapa a II-a

Inspectorii şcolari spun că la selecţia corpului de profesori metodişti se admit contestaţii doar la proba de evaluare a dosarului din cea de a doua etapă.


„De menţionat că la prima etapă nu se admit contestaţii. Doar la a doua etapă se admit contestaţii şi doar la proba de dosar. La interviuri nu se admit contestaţii. Până pe 10 octombrie trebuie deja să înaintăm la minister corpul de metodişti. Pentru prima etapă se depun dosare până pe 30 septembrie. Evaluarea dosarelor se va face până pe 3 septembrie. Luni se afişează şi locurile libere. Dosarele pentru etapa a II-a de selecţie se depun până pe 4 octombrie la ora 16.30 şi se evaluează tot pe 4 octombrie, pentru că până pe 6 octombrie trebuie să afişăm rezultatele şi cei nemulţumiţi să depună contestaţii şi apoi să se desfăşoare şi interviurile. Prin această selecţie încercăm să facem un corp de profesori metodişti care să îi consilieze pe profesorii debutanţi, să participe la inspecţii unde sunt plătiţi şi să ne şi ajute când avem activităţi metodice, dar şi la olimpiade şi concursuri”, a subliniat inspectorul şcolar general adjunct, Irina Broscaru.

Ce locuri sunt disponibile


La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj s-a stabilit că la fiecare disciplină trebuie să se aloce 10% din numărul posturilor ocupate de titulari.
„Avem un număr de locuri pentru fiecare disciplină, stabilit la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. S-a luat în calcul un procent de 10% din numărul de profesori tutulari la nivelul fiecărei discipline. Astfel, sunt 100 de locuri la învăţământul primar. La învăţământul preşcolar sunt 80 de locuri, la discipline tehnice sunt 30 de locuri, la limba şi literatura română şi la limba latină sunt 38 de locuri. La limba engleză şi la Limba germană sunt 17 locuri, la educaţie fizică şi sport sunt 22 de locuri. La limba romani este un loc 1”, a subliniat inspectorul şcolar general adjunct, Irina Broscaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS