Cosmin-Marian Poteraș, senator de Dolj
Am asistat pe 29 septembrie la ședința Consiliului Local Craiova. Am urmărit transmisiunea live pentru că Primăria Craiova nu permite parlamentarilor să participe la ședințe încălcând flagrant Codul Administrativ. Să nu cumva să zică ceva incomod în ședintă.
Să începem cu începutul: incapabili să se țină de planificarea bugetului aprobat în februarie anul acesta, pe final de an, Primăria propune să se taie de la investiții 29% din banii alocați. Asta în condițiile în care la începutul anului s-a alocat la investiții un “ambițios” procent de sub 10% din bugetul local.
Doamna primar afirmă cu maximă aroganță că e absolut normal să se întâmple acest lucru dat fiind faptul că nu s-a terminat proiectarea pentru anumite proiecte și banii nu mai pot fi cheltuiți anul acesta. În același timp cu aceeași aroganță încearcă să-i ridiculizeze pe consilierii incomozi spunând că aceștia “Habar n-au de ABC-ul administratiei publice”. Nu o să mă refer la lipsa de respect față de colegi, dar eu nu pot să nu mă întreb cât de bine cunoaște doamna primar ABC-ul administrației publice în condițiile în care la începutul anului a planificat niște proiecte și le-a administrat atât de profesionist încât până în luna septembrie n-a fost gata nici măcar proiectarea.
Am fost șocat să aflu că Primăria Craiova nu are niciun fel de procupare privind atragerea investitorilor privați prin investiții publice. Ba chiar mai marii Primăriei se amuză în fața unei astfel de idei lansată de consilierii din opoziție. Astfel, domnul consilier Dindirică spune amuzat că “O să privatizăm Primăria!” în timp ce doamna primar profită de mingea ridicată la fileu de coleg și adaugă: “Cand o să se ocupe Primăria de somaj atuncea, deocamdată sunt alte instituții care se ocupă”. Desigur, prin investiții dumnealor înțeleg să cumpere iarbă roz, pietricele albe și “colțișoare japoneze”. Nu e de mirare că suntem ocoliți de mai toți marii investitori, iar atunci când ajung din greșeală prin zona noastră se trezesc în situația de a muta radarele armatei pentru că autoritățile dau pe afară de profesionalism și nicidecum de conflicte de interese.
Nici fondurile europene nu par prea atractive pentru administrația craioveană. La interpelarea domnului consilier Teodor Sas privind absorbția de fonduri europene, Primăria n-a binevoit să răspundă de două luni. Probabil a fost ocupată să asfalteze, citez: “o stradă pe zi”. O s-ajungă în ritmul ăsta să asfalteze și în localitățile învecinate.
După răfuiala de rigoare s-a trecut la vot. Totuși privitorii care nu pot avea acces în ședința “publică”, nu pot afla rezultatul votului, pentru că din prea multă transparență autoritățile consideră că nu e treaba cetățenilor să știe care dintre proiecte au trecut și care au picat. Dacă vor să afle trebuie s-aștepte câteva zile până apar stenogramele pe site.
În aceste condiții nu ne rămâne decât să așteptăm relaxați în colțișorul nostru japonez sosirea investitorilor care să ne dea locuri de muncă bine plătite și buget mare la Primărie că n-au ajuns pietricelele albe peste tot.