Mark Rutte, premierul Regatului Ţărilor de Jos (n.r. ţară cunoscută anterior drept Olanda), care efectuează o vizită de lucru în ţara noastră, a ajuns miercuri la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov, fiind însoţit de preşedintele Klaus Iohannis. La Baza de la Cincu se află şi prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Premierul olandez Mark Rutte a ajuns, miercuri, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu. Oficialul a fost întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.
Președintele Klaus Iohannis, premierul olandez Mark Rutte și premierul român Nicolae Ciucă au susținut, marți, discursuri la Cincu, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, cu ocazia vizitei în România a șefului de guvern din Țările de Jos.
Klaus Iohannis: România, la fel ca întregul Flanc Estic, „resimte din plin aceste ameninţări de securitate fără precedent“
Klaus Iohannis a afirmat că România, la fel ca întregul Flanc Estic, „resimte din plin aceste ameninţări de securitate fără precedent generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”. Preşedintele României a mulţumit militarilor olandezi prezenţi în România pentru eforturile pe care le fac, relatează Agerpres.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, Olanda are dislocaţi la Cincu 195 de militari, Franţa – 313, Belgia – 64 şi România – 57. În total sunt 629 de militari dislocaţi în Baza ”Getica”.
Mark Rutte: „Astăzi, parteneriatul nostru este mai apropiat decât oricând“
„O onoare să mă aflu aici, alături de acest grup special de oameni. Astăzi, parteneriatul nostru este mai apropiat decât oricând. Stăm umăr la umăr împotriva războiului și agresiunii lui Putin.
Cu cât încearcă mai mult să ne dezbine, cu atât de aduce mai aproape unii de ceilalți. Sunteți o legătură crucială a Flancului Estic, care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Ca Alianță, îi susținem ferm pe prietenii noștri ucraineni și apărăm democrația și libertatea, valori la care nu vom renunța niciodată. Viteza cu care a fost creat acest grup de lucru mă face foarte mândru.
Doresc să mulțumesc guvernului României pentru ospitalitatea extraordinară și cooperarea deplină”, a spus, la rândul său, Mark Rutte, adresându-li-se în română, cu „domnule președinte, domnule prim-ministru” lui Iohannis și Ciucă.
Aderarea României la spaţiul Schengen: poziţia Regatului Ţărilor de Jos
Pe agenda discuţiilor s-ar putea afla şi eforturile României de aderare la spaţiul Schengen, autorităţile române considerând că România îndeplineşte toate condiţiile. Conform news.ro, Europa Liberă a relatat marţi că Regatul Ţărilor de Jos este ultimul stat care nu şi-a precizat clar poziţia faţă de dorinţa României de a intra, în 2022, în spaţiul european al liberei circulaţii a persoanelor.
Ambasadorul Olandei la Bucureşti a precizat pentru Europa Liberă că în acest moment ţara pe care o reprezintă nu are informaţii din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spaţiul Schengen.
„Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez.