Buruiana-de-friguri, punga popii, coada pisicii sunt doar câteva dintre denumirile sub care mai este cunoscuta traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris). Considerata o buruiana nepretentioasa si suparatoare care creste peste tot, invadându-ne curtile si culturile, planta se poate dovedi o adevarata comoara.
Medicina naturista o recomanda in tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiune arteriala si ginecologie, ca vasoconstrictor si hemostatic in metroragiile (sângerari abundente) din menopauza, metrite, dismenoree. Ea actioneaza in mod deosebit pe aparatul genital, la tratarea infectiilor venerice (gonococice), dar si asupra hemoroizilor. Proprietatile hemostatice o recomanda, de asemenea, pentru combaterea hematuriei de origine infectioasa, in afectiunile renale si cele litiazice sau pentru oprirea sângerarilor in cazul ranilor deschise. Planta are si efecte vasoconstrictoare, fiind indicata in epistaxis (sângerari nazale) si hemoptizie (eliminare de sânge prin tuse).
Infuzia
Infuzia de traista ciobanului se prepara din una, doua lingurite de planta uscata la o ceasca de apa. Aceasta poate fi consumata ca atare, neindulcita, in hemoragii nazale, hipertensiune arteriala sau metroragii.
Pentru reglarea ciclului menstrual (in perioada adolescentei) si reducerea menstruatiilor abundente este recomandata consumarea, incepând cu cel putin o saptamâna inainte de menstruatie, a unei cani cu infuzie de traista ciobanului in fiecare zi. Infuzia poate fi utilizata, periodic, si de femeile aflate la menopauza. Extern, se folosesc bai sau pansamente cu infuzie, pentru vindecarea sângerarilor de orice natura (hemoroizi sau taieturi).
In hipertensiunea arteriala este bine ca tratamentul (o cana pe zi) sa fie intrerupt in momentul in care se observa normalizarea circulatiei.
Tinctura
Alt produs, care poate fi gasit in plafar, este tinctura de traista ciobanului. Modul clasic de tratament consta in administrarea pe cale orala a 20 – 30 de picaturi, de trei ori pe zi, diluate in putina apa. Se mai poate folosi si sub forma de bai, spalaturi sau comprese cu doua lingurite de tinctura diluata intr-o ceasca de apa. Având o concentratie mare de elemente active, tinctura da rezultate bune in timp mai scurt.
Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3