Poliția Română și procurorii anti-mafia fac, miercuri dimineața, peste 300 de percheziții în toată țara pentru destructurarea unor grupări infracționale specializate în trafic de droguri, trafic de minori și persoane, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți.
În această dimineață, în cadrul unei ample operațiuni, procurorii DIICOT și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează peste 50 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, criminalitate informatică, și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.
În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii vor pune în executare un număr de peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 400 de mandate de aducere.
Astfel, vor fi efectuate 34 acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, urmând a fi puse în executare: 193 mandate de percheziție domiciliară și 236 mandate de aducere.
Vor fi 13 acțiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane și minori și a pornografiei infantile, urmând a fi puse în executare: 51 mandate de percheziție domiciliară și 76 mandate de aducere.
4 acțiuni operative vor fi pe linia combaterii criminalității informatice, urmând a fi puse în executare: 16 mandate de percheziție domiciliară și 24 mandate de aducere.
3 acțiuni operative pe linia combaterii macrocriminalității economico-financiare, urmând a fi puse în executare: 67 mandate de percheziție domiciliară și 74 mandate de aducere.
Sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.
Obținerea de probe
Perchezițiile efectuate astăzi au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.
Acțiunile vizează crearea unui climat optim de siguranță al cetățenilor precum și protecția victimelor infracțiunilor.
În primele 9 luni ale acestui an, au fost întocmite 1162 de rechizitorii și au fost încheiate 311 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3219 inculpați, dintre care 1229 în stare de arest preventiv. Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției în care s-a reținut infracțiunea de constituirea unui grup infracțional organizat, alături de alte infracțiuni de competența DIICOT, fiind trimiși în judecată 907 inculpați, dintre care 431 în stare de arest preventiv.