Companiile care sunt implicate în lucrările de modernizare și reabilitare la grupul energetic numărul 5 de la Termocentrala de la Rovinari au dat zilele trecute raportul în cadrul unei ședințe de progres care a avut loc la sediul sucursalei.
Conducerea Termocentralei de la Rovinari a discutat direct cu șefii companiilor care execută lucrări și a fost realizată o evaluare a stadiului implementării contractelor și a ceea ce mai este de modernizat. Lucrările de reabilitare la grupul energetic numărul 5 au început în urmă cu 8 ani. Din cauza lipsei fondurilor, acestea au trenat și nu s-a mai ajuns la punerea în funcțiune a grupului energetic numărul 5. Cea mai mare lucrare care este acum în execuție vizează racordarea grupului enegetic numărul 5 la instalația de desulfurare a grupului energetic numărul 3.
Grupul energetic 3, propus pentru închidere
Este de precizat că grupul energetic numărul 3 este propus pentru închidere rapidă în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Se are însă în vedere renunțarea la închidere și intrarea în rezervă tehnică a grupurilor pe bază de cărbune.
Administrația Complexului Energetic Oltenia și-a propus să finalizeze lucrările la grupul energetic numărul 5 în mai puțin de 1 an. Blocul energetic ar trebui să fie pus în funcțiune în cursul anului 2023. „Din câte am discutat cu persoanele responsabile de proiectul respectiv cea mai mare problemă în momentul de față legată de lucrările de modernizare a grupului energetic numărul 5 se referă la resursa umană. Au muncitori pe care i-au pierdut. Specialiștii au plecat să lucreze în altă parte, în alte județe sau în afara țării pe salarii mai bune”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.
Ultimul grup pe cărbune modernizat
Grupul energetic numărul 5 de la Termocentrala Rovinari va fi ultimul grup energetic pe cărbune modernizat în România. Va avea durata de funcționare prelungită între 15 și până la 17 ani. Este mai mult decât data la care România și propus să închidă ultimele cariere miniere și termocentrale pe bază de cărbune, respectiv anul 2032.
Este de amintit și că Termocentrala de la Rovinari are funcționale în momentul de față 3 grupuri energetice. Acestea sunt grupul energetic numărul 3, grupul energetic numărul 4 și grupul energetic numărul 6. La Rovinari se produce cea mai ieftină energie de la Complexul Energetic Oltenia, având în vedere că lignitul ajunge din carierele miniere direct la termocentrală cu ajutorul benzilor transportoare.
Un minus este și că la Termocentrala de la Rovinari nu este prevăzută nicio investiție nouă, respectiv într-un grup pe gaze naturale, cum este cazul termocentralelor de la Turceni și de la Ișalnița.