Complexul Energetic Oltenia (CEO) se ține de Planul de restructurare în ceea ce privește carierele miniere.
Este vorba de subunitățile care se apropie de final în privința rezervelor de lignit. Potrivit lui Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, cele trei cariere miniere care vor fi închise anul viitor ca urmare a epuizării resurselor de cărbune sunt: Lupoaia, Peșteana și Husnicioara.
Cariera Lupoaia este în Bazinul Minier Motru, iar alături de Cariera Peșteana erau printre cele mai performante din Complexul Energetic Oltenia. Subunitatea minieră de la Husnicioara este în județul Mehedinți. Daniel Burlan a precizat că cele trei puncte de lucru vor mai avea activitate până spre finalul anului 2023. De asemenea, până la jumătatea anului 2024 se va produce închiderea propriu-zisă, prin efectuarea lucrărilor de ecologizare obligatorii prin lege.
„Sunt trei cariere miniere propuse și în Planul de restructurare. Își vor epuiza resursele. Vor mai funcționa în 2023, iar până în luna iunie a anului 2024 se vor încheia și lucrările de ecologizare. După data respectivă nu vor mai avea loc activități miniere în zonele respective”, a declarat Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia.
Record la Roșia
Dacă unele cariere miniere sunt propuse pentru închidere, Cariera Minieră Roșia a înregistrat o producție record în ultima lună. Este vorba de o cantitate de 465.000 de tone de lignit pe luna octombrie, cu multe peste producția propusă pentru luna respectivă. Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a declarat că producția respectivă demonstrează capacitatea personalului de a se organiza în vederea atingerii obiectivelor, dar și faptul că s-a trecut peste problemele din vară-toamnă legat de suspendarea Acordului de mediu.
Este de amintit că Tribunalul București a suspendat Acordul de Mediu pentru Cariera Roșia, la cererea unei organizații de mediu. Este vorba de Bankwatch. Timp de câteva luni nu au mai putut fi executate lucrările necesare pentru extinderea fronturilor de lucru. Ulterior, Complexul Energetic Oltenia a reușit să câștige procesul și să anuleze decizia magistraților de anulare a Acordului de Mediu. Procesul continuă însă la instanța de fond. „Este o producție record de 465.000 de tone. Lucrurile merg bine. Au intrat pe făgaș normal la Cariera Roșia. Există posibilitatea de a face și performanțe, după ce la un moment dat lucrurile au fost blocate”, a declarat Gabriel Căldărușe. Cariera Roșia este cea mai mare din țară și funcționează în momentul de față cu 8 excavatoare.