Complexul Energetic Oltenia (CEO) se pregătește să scoată la vânzare energia electrică în baza unei strategii care a fost aprobată recent de către acționari.
Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că producția de energie electrică pentru anul 2023 a fost deja contractată. Va fi scoasă la vânzare în cursul anului viitor cantități de energie din producția anilor 2024 și 2025. „Avem Strategia de vânzare a energiei electrice aprobată. Avem contracte pentru 2023 și vom scoate pachete de energie pentru 2024 și 2025. Am și fost solicitați cu formule de preț și avem în vedere stabilirea unui preț competitiv.
În 2023 nu mai avem la vânzare pachete de energie. Sper să avem furnizori care să vină să achiziționeze și să participe și să opteze pentru oferta noastră de curent electric din următorii ani. În momentul de față stocurile de cărbune ne ajută să funcționăm sigur cu 5 grupuri energetice și cu două în rezervă tehnică. Așa vom funcționa de la 1 ianuarie. Vom alterna grupurile în rezervă cu grupurile care vor fi oprite pentru reparații și mentenanță”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.
6 din 7 grupuri în funcțiune
Complexul Energetic Oltenia menține de două săptămâni în funcțiune un total de 7 grupuri energetice, inclusiv cel de la Termocentrala Craiova. Aceasta e fost însă externalizată din Complexul Energetic Oltenia la începutul lunii noiembrie. În momentul de față la nivelul Complexului Energetic Oltenia sunt în funcțiune trei grupuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, două grupuri energetice pornite la Sucursala Electrocentrrale Ișalnița, respectiv grupul energetic de la Termocentrala Craiova.
La Termocentrala de la Rovinari sunt pornite grupurile energetice numerele 3,4 și 6. De asemenea, la Sucursala Electrocentrale Turceni funcționează grupurile energetice numerele 5 și 7. La Ișalnița produce curent electric blocul energetic numărul 7, iar la Societatea Electrocentrale de la Craiova grupul energetic numărul 1. Producția medie este de 1.500 de MWh, iar livrările de 1.300 de MWh. Complexul Energetic Oltenia asigură 90% din producția națională de energie electrică pe bază de cărbune. Aceasta se află în continuare pe locul al doilea în clasamentul național cu o cotă de 24% din total, după Hidroelectrica.