6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCampanie de informare privind bolile cu transmitere sexuală, în universităţi

Campanie de informare privind bolile cu transmitere sexuală, în universităţi

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) derulează, până la 27 noiembrie, o campanie națională de sănătate publică privind bolile cu transmitere sexuală, sub genericul BTStop.
BTS este denumirea generică pentru infecțiile transmise prin contact sexual neprotejat.

Campania se desfăşoară şi în Craiova

FASFR își propune să crească, prin această iniţiativă, nivelul de conștientizare asupra bolilor ce pot fi cauza unui contact sexual neprotejat.
Campania se desfășoară în mediul online, cât și în format fizic, în cele 7 centre universitare din România, printre care şi Craiova, dar și în Chișinău.

„În mediul online, campania se va desfășura prin publicarea materialelor informative ce au ca scop educarea studenților farmaciști, și nu numai, asupra tipurilor de boli cu transmitere sexuală, incidența, prevenția și tratamentul lor, atât pe pagina de Facebook a Federației, cât și pe cea de Instagram. Totodată, vom disemina și un chestionar care vizează gradul de cunoaștere al publicului țintă în ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală”, se arată într-un comunicat.

Activităţile vor fi desfăşurate şi în licee

Chestionarul cuprinde o serie de întrebări menite să stabilească nivelul de educare al publicului larg cu privire la modalitatea de transmitere a unei boli cu transmitere sexuală, modalităţile de protecţie, vizitele la specialişti, nivelul de informaţii privind metodele de tratament şi nu numai. Chestionarul poate fi completat AICI.
Activitățile desfășurate în centrele universitare vizează distribuirea de flyere informative în farmacii și spații publice, pentru a ajunge la un public țintă cât mai divers, iar activitățile ce urmează să fie desfășurate în licee au ca scop creșterea unor generații informate, capabile să ia decizii responsabile pentru a-şi proteja sănătatea.

Ce spun rapoartele despre cazurile BTS din România

Conform celui mai recent raport privind bolile transmisibile publicat de Centrul Naţional pentru Controlul şi Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNCSBT), în anul 2019, în România s-au înregistrat 558 de cazuri de sifilis, incidența fiind de 2,88 %000, de 12,2% mai mică față de cea din anul 2018. Cu toate că incidența cazurilor de sifilis este în continuă scădere în ultimii 10 ani, România este incă una din țările cu incidența crescută pentru sifilis în rândul țărilor Uniunii Europene.
În acelaşi au, au fost depistate 33 cazuri de gonoree,, incidența fiind de 0,17%000 în scadere față de anul 2018 cu 26,1%. Alţi 14 români au fost diagnosticaţi cu infecție genitală cu
Chlamydia trachomatis, incidența fiind de 0,07%000. Din cele 14 de cazuri, 8 cazuri s-au înregistrat la persoane de sex masculin și numai 6 cazuri în rândul persoanelor de sex feminin. 3
cazuri au fost diagnosticate în urma investigaţiilor epidemiologice, 8 cazuri fiind diagnosticate pasiv și 3 activ în urma controlului periodic.

Circa 16.000 de pacienţi români sunt diagnosticaţi cu HIV/SIDA.

Peste 20 de tipuri de boli cu transmitere sexuală

Există peste 20 de tipuri de boli cu transmitere sexuală, iar printre cele mai cunoscute dintre acestea se numără herpesul genital, chlamydia, HIV/SIDA, infecţia cu virusul HPV, gonoreea, trichomoniaza sau sifilisul. Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală afectează ambele sexe, dar pot avea manifestări mai severe în rândul femeilor. Prezervativul este cel mai eficace mod de protecţie împotriva BTS, cu toate că nu elimină complet riscul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS