Se caută constructorul care să demoleze stadionul „Tineretului“. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a ajuns la ultima etapă dinaintea transformării stadionului „Tineretului“ într-un complex sportiv multifuncţional: caută constructorul care va demola arena de legendă a fotbalului craiovean.
Până va demara procedura de achiziţie a execuţiei noii arene multifuncţionale, actualul stadion trebuie pus la pământ. Demolarea va avea loc anul viitor, când se împlinesc fix 90 de ani de când stadionul „Tineretului“ a fost dat în folosinţă. Construcţia a început în 1922 şi a fost gata în 1933. Arena va fi demolată acum în maxim cinci luni, pentru a lăsa liber de sarcini amplasamentul unde se va construi noul complex sportiv de 6.500 de locuri.
Astfel, CJ Dolj a lansat, joi, licitaţia pentru lucrările de desfiinţare a construcţiilor aferente bazei sportive de pe bulevardul Ştirbei Vodă. Conform autorizaţiei emise de Primăria Craiova în luna septembrie, vor fi demolate 16 construcţii, plus gardul împrejmuitor, porţile metalice şi tabela de marcaj. Vorbim aici de trei vestiare, două tribune (I şi II), cinci terenuri de tenis (şi betonate şi cu zgură), terenul de fotbal, două case de bilete, un spaţiu comercial şi două cabine pentru rezerve. Asta rezultă şi din expertiza şi proiectul tehnic întocmite de Zen Proiect Consulting SRL, firma din Constanţa care s-a ocupat de proiectarea demolării, potrivit unui contract atribuit în martie 2022, pentru suma de 69.000 de lei.
Se caută constructorul care să demoleze stadionul „Tineretului“. 395.000 de euro este valoarea estimată a lucrărilor de demolare
Luna trecută, Consiliul Judeţean Dolj a aprobat şi documentaţia lucrărilor de desființare a construcțiilor aferente stadionului „Tineretului“. Acestea ar avea o valoare totală de 2.276.613,66 lei cu TVA, din care partea de construcții + montaj ar ajunge la 1.942.955,96 lei (TVA inclus). Fix suma pusă acum în joc pentru demolarea propriu zisă a legendarei arene din Bănie. Potrivit anunţului de participare la licitaţie, valoarea estimată a lucrărilor de demolare este de 1.632.736,11 lei fără TVA, adică 1.942.955,96 lei cu TVA (395.000 de euro). Cine va oferi cel mai mic preţ va obţine şi contractul. Ofertele sunt aşteptate până la data de 22 decembrie, ceea ce însemnă că desfiinţarea bazei sportive „Tineretului“ nu poate începe mai devreme de primăvara anului viitor.
Între timp, CJ Dolj poate demara licitaţia pentru construirea noului complex sportiv multifuncţional, mai ales că are deja proiectul tehnic. De proiectare s-a ocupat asocierea Getrix SA Craiova (lider) – Popp & Asociații (societate de design și consultanță din București) – MC General Construct Engineering SRL (firmă din Capitală care se ocupă de instalații electrice, sanitare și securitate la incendiu). Contractul a fost atribuit în iulie 2022, pentru suma de 6.783.000 de lei cu TVA, adică 1.370.000 de euro. Noua arenă va avea peste 6.500 de locuri, zone comerciale și parcări. Complexul sportiv va putea găzdui competiții de atletism de categoria I, competiții internaționale de ciclism, dar și de handbal, baschet, volei, tenis, futsal, scrimă, gimnastică, box, lupte sau judo. Plus evenimente festive (concerte și spectacole).
Ce presupun, de fapt, lucrările de demolare a arenei de 90 de ani
Ce presupun, de fapt, lucrările de demolare a stadionului „Tineretului“? Potrivit caietului de sarcini, demolarea bazei sportive de pe bulevardul Ştirbei Vodă presupune, în mare, desființarea tuturor corpurilor existente pe amplasament și a instalațiilor acestora, inclusiv a împrejmuirii stadionului, în vederea eliberării terenului pentru viitoarea investiţie; evacuarea materialelor rezultate în urma lucrărilor de dezafectare, cu recuperarea materialelor reciclabile – material lemnos, plastic, fier vechi etc și transportul acestora către spații amenajate în acest sens; scoaterea tuturor arborilor existenți pe amplasament; curățarea și igienizarea amplasamentului; punerea în siguranță a zonei adiacente lucrărilor de desființare, pentru a nu afecta construcțiile din zonă; împrejmuirea amplasamentului în timpul și după realizarea lucrărilor de demolare.
Durata estimată pentru execuția acestor lucrări este de 5 luni, conform graficului fizic elaborat de către proiectant şi inclus în documentația tehnică.