Mii de persoane au asistat joi, de Ziua Naţională a României, la parada militară de la Alba Iulia, la care au luat parte peste 1.000 de militari, jandarmi, pompieri, poliţişti, studenţi şi elevi militari, dar şi militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă dislocat la Cincu, judeţul Braşov. Cei prezenţi la paradă au putut admira elicopterele IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”.
În premieră, la parada de la Alba Iulia au defilat şi reenactorii Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, conduşi de directorul adjunct, Tudor Roşu, care au participat cu „Garda Naţională de la Alba Iulia”, o reconstituire a formaţiunii militare care a contribuit la desfăşurarea în condiţii de siguranţă a Adunării Naţionale de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, au mai defilat, pentru al doilea an consecutiv la Alba Iulia, „Pandurii Vladimirescului”, detaşament format din pasionaţi de istorie, dar şi „Detaşamentul Mateiaş”, care reconstituie un contingent de infanterişti români din cadrul Regimentului 70 Infanterie, care a luptat în Primul Război Mondial.
La parada de la Alba Iulia a fost prezentat şi cel mai modern sistem de armament din dotarea structurilor de artilerie, sistemul de rachete cu lansare multiplă M 142 HIMARS, precum şi complexe de artilerie antiaeriană şi terestră GEPARD şi HIMARS şi transportoare Piranha III şi Piranha V.
Defilarea de la Alba Iulia, deschisă de generalul de brigadă Bogdan Cernat
Defilarea a fost deschisă de generalul de brigadă Bogdan Cernat, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Detaşamentele de defilare pe jos au fost constituite din militari aparţinând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forţelor pentru Operaţii Speciale – Batalionul 54 Sprijin „Horea, Cloşca şi Crişan” din Târgu Mureş, Brigăzii 81 Mecanizate „Grigore Bălan”/ Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa – Şoimii Carpaţilor”, Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu” din cadrul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”.
În premieră, a defilat la Alba Iulia un detaşament format din militari francezi care fac parte din Grupul de Luptă NATO din România, dislocat la Cincu, structură subordonată Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est. Plutonul, format din 22 de artilerişti, este parte componentă a companiei de sprijin prin foc, din Regimentul 1 Artilerie din Belfort. Ministerul Apărării Naţionale a mai fost reprezentat la Alba Iulia de studenţi ai Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi elevi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.
Cum a mai decurs parada de la Alba Iulia
Din partea Ministerului Afacerilor Interne, defilarea a fost deschisă de Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, care a prezentat 9 echipe canine. A urmat blocul de defilare al Jandarmeriei Române, format din militari ai Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” Alba.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a fost reprezentată de un detaşament format din poliţişti de penitenciare din cadrul Penitenciarului Aiud. Defilarea pe jos a fost încheiată de un detaşament al Crucii Roşii Române Filiala Alba. Cei prezenţi au putut urmări şi 11 detaşamente de defilare cu mijloace terestre. Parada de Ziua Naţională a României în Cetatea Marii Uniri a fost încheiată de Garda de Onoare, constituită din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” – „Dragonii Transilvani” şi de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Cea mai amplă paradă militară organizată vreodată în Alba Iulia a avut loc în 2018, la „Centenarul Unirii”, când au defilat peste 1.600 de militari, precum şi în jur de 150 de mijloace tehnice.