Mai multe orașe rusești au renunțat la festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina, potrivit unor rapoarte citate de Insider.
Autorităţile locale din Sankt Petersburg, Iaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea siberiană Tomsk și Iacuția au anulat festivitățile, potrivit The Telegraph.
Mulți ruși se plâng că soldații sunt trimiși pe front fără echipamentul necesar, forțându-i pe oficiali să evite organizarea de evenimente opulente în țară.
Primarul orașului Kaluga, din vestul Rusiei, a transmis pe rețelele sociale că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Anul Nou. „Vom direcționa toate aceste fonduri disponibilizate în sprijinul locuitorilor mobilizați din Kaluga”, a spus acesta. „Bărbații noștri trebuie să fie echipați adecvat”, mai bine decât ceea ce li s-a pus la dispoziție.
Guvernatorul regiunii Tomsk, Vladimir Mazur, a spus că nu ar trebui să fie organizate petreceri „corporatiste” de Anul Nou pentru oficiali, dar copiii „nu pot fi lăsați fără vacanțe și cadouri”, potrivit The Evening Standard.
În Rusia, cadourile se împart de obicei pe 1 ianuarie, la câteva zile înainte de data la care rușii sărbătoresc Crăciunul (7 ianuarie).
Soldații ruși mor pe front, familiile lor îngheață în case
Revelionul la Moscova va fi mai puțin spectaculos anul acesta, fără foc de artificii și concerte, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care însă a precizat că se vor organiza în continuare evenimente și festivități, urmând ca o parte din câștiguri să fie donate armatei.
Oficialii de la Moscova au fost criticați în septembrie pentru că au organizat un spectacol de artificii cu ocazia zilei orașului. Războiul declanșat de Putin în Ucraina a devenit tot mai nepopular printre ruși.
Unii activiști din țară l-au acuzat săptămâna trecută pe liderul de la Kremlin că a cheltuit miliarde pe armata rusă în timp ce mulți dintre ei îngheață în case.
„Îi iau pe bărbații tineri – singurii care pot susține familia – de acasă și îi aduc înapoi în sicrie”, a spus Valentina Melnikova, o activistă de la Comitetul Mamelor Soldaților, pentru The Beast.
„Băieții îngheață pe front, se îmbolnăvesc, mor, în timp ce familiile lor trăiesc în sărăcie”.