Complexul Energetic Oltenia(CEO) face demersuri pentru înființarea companiei mixte care va construi grupul de gaze de la Ișalnița, în județul Dolj.
Astfel, se va avea în vedere informarea acționarilor Complexului Energetic Oltenia la începutului anului viitor, respectiv pe 6 ianuarie 2023 cu privire la o serie de aspecte legate de derularea investiției. Este vizată componența comisiei de analiză a documentelor elaborate de către consultant (elementele de fezabilitate, evaluarea autorizată a aportului CE Oltenia, proiectul de Acord al Acționarilor/Act constitutiv).
Va mai fi vorba și de negocierea documentelor tranzacției cu investitorii selectați și discutarea formei finale a acestora pentru constituirea unei societății cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural, de 850 MW, la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8. ambele de 315 MW pe lignit, cuprins in Planul de restructurare al Societății.
Asociere cu ALRO
CEO se asociază cu ALRO pentru construirea unui grup pe gaze naturale la Ișalnița. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social de 59,9% reprezintă o contribuție de 65 de milione de euro. Investitorul selectat, Alro SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.
Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat, în august 2022, o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026.
Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW. ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii. CEO va mai construi patru parcuri fotovoltaice alături de OMW Petrom și patru parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Turceni, împreună cu Tinmar Energy.