Reporter: Domnule Ștefan Stoica, au început lucrările de reabilitare a clădirii în care funcționează Colegiului Național Carol I și Opera Română Craiova. Ce însemnătate are acest lucru pentru orașul nostru?
Ștefan Stoica: Într-adevăr, este o veste excelentă pentru toți cei care ne-am implicat în acest proiect, pentru copiii care învață acolo și părinții lor, dar și pentru toți craiovenii. Vorbim aici despre una dintre clădirile simbol ale orașului, care se afla într-o stare accentuată de degradare. De la cutremurul din 1977, ea nu mai fusese consolidată și intervenția era vitală pentru a salva acest monument istoric și de patrimoniu al orașului. Vorbim aici despre o instiuție de învățământ înființată în 1826, a doua școala medie din Principate, după Colegiul „Sfântul Sava” din București.
Reporter: Care a fost contribuția PNL la nivel național, dar și a PNL Dolj la realizarea acestui proiect?
Ștefan Stoica: Trebuie să precizăm de la bun început că finanțarea acestor lucrări este asigurată de Guvernul României, prin Compania Națională de Investiții. După ce autoritățile locale au predat acest obiectiv către CNI, a urmat o perioadă în care s-au căutat sursele de finanțare. Abia după 2019, când PNL a venit la guvernare, acest lucru a fost posibil. În noiembrie 2019, când primul guvern PNL primea votul în Parlament, reabilitarea clădirii Colegiului Național Carol I și Operei Române Craiova a fost prevăzută în programul de guvernare.
Au urmat în 2020 emiterea Hotărârii de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, organizarea licitației și semnarea contractului. Toate acestea, sub guvernele liberale. În ceea ce privește implicarea noastră, a liberalilor doljeni, aceasta a constat în insistențele permanente pe care le-am făcut la nivel central pentru deblocarea circuitului documentelor. Tot ce v-am spus mai devreme pare simplu, dar numai constituirea Comisiei Tehnico-Economice și avizarea documentației necesare este un proces anevoios, care poate dura și luni de zile. În aceste condiții, dacă cineva nu întreabă în mod constant la Minister ce mai întâmplă cu investiția X sau Y, documentația poate să zacă uitată într-un sertar. Și nu neapărat din rea intenție. Gândiți-vă că în țară sunt multe alte investiții asemănătoare.
Reporter: La ce sumă se ridică contractul și ce presupun aceste lucrări?
Ștefan Stoica: Valoarea totală a contractului este de aproape 20 de milioane de euro. Lucrările urmăresc reabilitarea și consolidarea clădirii, inclusiv la nivelul instalațiilor și finisajelor, precum și restaurarea elementelor decorative precum componentele arhitecturale, ușile decorative din lemn etc. Totodată, se vor realiza lucrări de conservare și restaurare a picturilor, a treptelor și balustradelor scărilor monumentale din foaierul operei și din holul de onoare al colegiului, precum și a mozaicului decorativ.
Reporter: Acum, că lucrările au început, în cât timp vor fi terminate?
Ștefan Stoica: În momentul semnării contractului, constructorul și-a asumat ca perioadă de proiectare 6 luni și 24 de luni execuția. Au fost câteva probleme în faza de proiectare, precum și cu avizele necesare. Acum, că totul a fost rezolvat, termenul de 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor este cât se poate de realist. Personal, cred că la finalul anului viitor cel puțin partea destinată învățământului va fi dată în folosință.