O navetă spațială a zburată către Lună și înapoi, pe Pământ cu motoare puse de un inginer român. Inginerul român a fost responsabil cu implementarea a 8 din cele 33 de motoare ale Orion.
Prima misiune a programului Artemis, prin care NASA își propune să retrimită un echipaj uman pe Lună, s-a încheiat zilele trecute cu succes: capsula Orion a survolat Luna și a revenit apoi în siguranță pe Pământ, după o amerizare reușită în Oceanul Pacific. Un rol esențial în reușita acestei misiuni l-a avut și funcționarea ireproșabilă a motoarelor rachetelor care au propulsat naveta, în fazele lansării și ale zborului propriu-zis către Lună și înapoi, pe Pământ. La acest succes a contribuit și un inginer român responsabil cu implementarea a 8 din cele 33 de motoare ale Orion.(sursa:digi24).
Nava Orion a fost prevăzută cu 33 de motoare: cel principal, 24 de motoare pentru controlul altitudinii și deplasarea în jurul axelor și 8 motoare auxiliare, cu rol de „back-up” în caz de urgență. Una din principalele sarcini de serviciu ale inginerului Dragoș Alexandru Păun, în cadrul misiunii Artemis 1, a fost implementarea și integrarea celor 8 motoare de „back-up” ale navei Orion. Motoarele au fost testate și „și-au făcut treaba” inclusiv în momentul decuplării de sistemul de propulsie care a lansat Orion pe un curs spre Lună, după mai bine de o oră și jumătate de la lansare.