Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“, sub bagheta dirijorului Orazio Baronello, ofera melomanilor craioveni un concert cu lucrari pretioase din istoria muzicii universale, vineri, 13 octombrie, incepând cu ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“. Sub genericul Simfonia „Din Lumea Noua“, programul contine: Uvertura „Poet si taran“ de Suppé; Concerul nr. 9 in Re major pentru violoncel, op.34, de Boccherini – solist Alexandru Morosanu (violoncel) – si Simfonia a IX-a in Mi minor, op.95, de Dvorak. Pentru melomanii craioveni, programul acesta poate fi considerat un eveniment muzical surpriza.
Dirijorul italian Orazio Baronello s-a nascut la Messina, are un CV consistent, iar in prezent detine functia de dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploiesti. Are o afinitate aparte pentru orchestrele filarmonice românesti, dat fiind faptul ca este si o prezenta constanta in programele stagiunilor de concerte ale Orchestrei Nationale Radio si ale Filarmonicii „George Enescu“ din Bucuresti. Fireste, de-a lungul carierei artistice, a avut multe satisfactii spirituale in tara natala, precum si la concerte cu orchestre din tarile vest-europene.
Violoncelistul Alexandru Morosanu s-a distins ca unul dintre eminentii solisti violoncelisti români din generatia maestrilor. Renumele de interpret si profesor de violoncel – la Academia de Arte „George Enescu“ din Iasi, master classes in Italia, Grecia, Germania – a determinat invitarea artistului in prestigioase jurii ale unor competitii internationale, precum: Stressa, „Viotti“-Vercelli, Capri Casale Monferato (Italia), Geneva, Lugano (Elvetia). In paralel cu activitatea solistica, Alexandru Morosanu a initiat ansamblul cameral „Camerata Valahica“, dedicat unui proiect al raspândirii valorilor componistice universale si românesti. Cariera sa artistica este impresionanta. A sustinut numeroase recitaluri si concerte in toate centrele muzicale românesti si in cele din Italia, Statele Unite, Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Danemarca, Germania, Franta, Rusia, Armenia, Ungaria, Grecia etc. Pentru meritele sale artistice, Alexandru Morosanu a fost distins cu numeroase premii, cele mai importante fiind: Premiul I absolut la Concursul International „G. B. Viotti“ din Vercelli (Italia, 1983), Medalia de Aur si Titlul de Laureat al Festivalului „Katia Popova“ din Bulgaria (1984) si Premiul Criticii Muzicale din România, obtinut in 2001. Nu se mai stie numarul inregistrarilor pentru radio si televiziune ale acestuia. De asemenea, Alexandru Morosanu are foarte multe CD-uri editate care conserva realizari de exceptie in arta interpretativa din marea literatura violonistica.