2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLaborator de angiografie, în premieră la Spitalul Județean Târgu Jiu

Laborator de angiografie, în premieră la Spitalul Județean Târgu Jiu

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va beneficia de anul viitor de un laborator de angiografie. Având în vedere lipsa echipamentelor și mai ales a medicilor specialiști au fost alocate fondurile necesare pentru achiziția serviciilor de diagnostic și tratament endovascular angiografic.

Administrația Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu și-a propus ca în cursul lunii viitoare să încheie un acord-cadru cu un operator medical care asigură servicii de imagistică medicală în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu timp de 2 ani. Bugetul aprobat pentru plata serviciilor medicale amintite este de peste 30 de milioane de lei.

„Autoritatea contractantă, prin aplicarea prezentei proceduri, urmărește achiziționarea de servicii de diagnostic și tratament angiografic, asigurînd o cât mai bună diagnosticare și tratament acordat pacienților, la un standard calitativ superior, astfel încât să se obțină un grad de complexitate crescut al patologiilor tratate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. La finalul prezentei proceduri de atribuire se va încheia un acord-cadru pe o perioadă de 48 de luni, cu un operator economic.”, conform Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Ce este angiografia

Potrivit specialiștilor, angiografia este un test de imagistica care utilizează raze X pentru a vizualiza vasele de sânge ale organismului. Radiografiile furnizate de angiografie sunt numite angiograme. Se investighează artere sau vene îngustate, blocate, mărite sau care prezintă malformații din mai multe părți ale corpului: pelvis, creier, inimă, brațe, gât, piept, abdomen (rinichi și ficat), picioare.

Există mai multe tipuri de angiografie, în funcție de ce parte a corpului este investigată. Angiografia coronariană sau coronarografia este singura procedură de diagnostic care permite verificarea cu exactitate a condiției arterelor coronare (vasele care alimentează inima) și depistarea eventualelor îngustări (stenoze) care pot diminua sau stopa fluxul de sange al mușchiului cardiac (ischemie) și să determine durere toracică (angina) sau infarct miocardic.

Mai sunt: angiografia cerebrală – pentru a verifica vasele de sânge din creier; angiografia pulmonară, angiografia renală, angiografia periferică – dacă arterele sunt îngustate, cât de mult și cât de grav. Cauza îngustării o reprezintă depunerea de grăsimi (colesterol) pe pereții vasului de sânge și scăderea debitului de sânge, care pune pacientul în pericol de accident vascular, hipertensiune arterială și ischemia cronică sau acută a unui picior.

Tratamentele endovasculare sunt proceduri minim invazive care se fac în interiorul vaselor de sânge și pot fi utilizate pentru a trata boala arterialș periferică, care este o problemă vasculară frecventă la nivelul piciorului, aortei sau carotidei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS