7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Congresului SUA cere judecarea lui Trump și să i se interzică o nouă candidatură

Comisia Congresului SUA cere judecarea lui Trump și să i se interzică o nouă candidatură

Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Congresului american şi-a publicat joi seara raportul final, prezentând argumente potrivit cărora Donald Trump ar trebui să fie pus sub acuzare pentru incitare la insurecţie şi recomandă totodată ca fostului preşedinte să i se interzică posibilitatea de a mai candida pentru un nou mandat, relatează Reuters şi CNN.

Recomandarea se numără printre concluziile raportului final al comisiei, care prezintă modul în care Trump şi aliaţii săi au încercat să anuleze alegerile prezidenţiale din 2020.

Trump a anunţat în noiembrie că va candida din nou la preşedinţie în 2024.

Trump, acuzat că a „supervizat” efortul

Raportul de 845 de pagini se bazează pe audierea a mai mult de 1.000 de persoane, documente, inclusiv e-mailuri, mesaje text, înregistrări telefonice şi investigaţii care au durat un an şi jumătate. Comisia a făcut publice şi transcrierile mai multor audieri şi declaraţii ale martorilor.

Raportul enumeră 17 constatări specifice, discută implicaţiile juridice ale acţiunilor lui Trump şi ale unora dintre asociaţii săi şi include sesizări penale către Departamentul de Justiţie, în cazul lui Trump şi al altor persoane. Raportul face, de asemenea, recomandări de natură legislative pentru a ajuta la evitarea unui alt atac de acest fel.

Concluziile includ, de pildă, acuzaţii potrivit cărora Trump a „supervizat” efortul, contestabil din punct de vedere juridic, de a prezenta liste false de electori în şapte state în care a pierdut alegerile, iar dovezile arată că a acţionat în mod activ pentru a „transmite Congresului şi Arhivelor Naţionale buletine de vot false ale Colegiului Electoral”, în ciuda preocupărilor avocaţilor săi că acest lucru ar putea fi ilegal.

Luni, comisia ceruse procurorilor federali să îl acuze pe fostul preşedinte republican de patru infracţiuni, inclusiv obstrucţie şi insurecţie, pentru că ar fi încercat în mod ilegal să anuleze rezultatele alegerilor din noiembrie 2020 şi să declanşeze atacul asupra sediului Congresului.

„În loc să îşi onoreze obligaţia constituţională de a ‘avea grijă ca legile să fie puse în aplicare cu rigurozitate’, preşedintele Trump a complotat pentru a răsturna rezultatul alegerilor”, afirmase comisia Camerei Reprezentanţilor într-un rezumat de 160 de pagini al raportului său.

Trump se plâng iar de o „vânătoare de vrăjitoare”

După publicarea raportului final, Donald Trump a reacţionat pe reţeaua sa socială, Truth Social, spunând că este un document „extrem de partizan” şi calificând toate aceste demersuri drept o „vânătoare de vrăjitoare”. El constată eşecul comisiei de a „investiga motivul protestului (din 6 ianuarie), frauda electorală”.

Solicitarea adresată Departamentului Justiţiei de către comisia Congresului – condusă de democraţi –  nu obligă procurorii federali să acţioneze, dar este pentru prima dată în istorie când Congresul sesizează justiţia să pună sub urmărire penală un fost preşedinte, notează Reuters.

Printre transcrierile publicate miercuri şi joi se numără una care arată că un fost avocat al fostei consiliere de la Casa Albă Cassidy Hutchinson i-a spus acesteia să „minimalizeze” cunoştinţele sale despre evenimentele care au dus la revolta de la Capitoliu, spunându-i „cu cât îţi aminteşti mai puţin, cu atât mai bine”. Avocatul Stefan Passantino a sfătuit-o pe Hutchinson, în pregătirea unei depoziţii din februarie în faţa comisiei, să spună că nu-şi poate aminti anumite evenimente, a declarat Hutchinson, în septembrie, în faţa comisiei, potrivit transcrierii mărturiei sale.

Trump a aşteptat ore întregi pentru a face o declaraţie publică şi a îndemna la calm

Trump a ţinut un discurs înflăcărat în faţa susţinătorilor săi din apropierea Casei Albe în dimineaţa zilei de 6 ianuarie şi l-a certat public pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că nu a fost de acord cu planul său de a nu valida victoria democratului Joe Biden în calitatea sa pe care o avea atunci de preşedinte al Senatului american.

Apoi, după ce mii de susţinători ai săi s-au dezlănţuit asupra Capitoliului, agresând poliţia şi ameninţând că îl vor spânzura pe Pence, fostul preşedinte a aşteptat ore întregi pentru a face o declaraţie publică şi a îndemna la calm.

Rezultatele alegerilor din 2020 erau în curs de certificare de către Pence şi legislatori atunci când Capitoliul a fost atacat, după săptămâni de afirmaţii false ale lui Trump că el ar fi câştigat acele alegeri şi că rezultatele ar fi fost falsificate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS