4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVitaminizare cu macese

Vitaminizare cu macese

Macesele sunt una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C. Mai contin vitaminele PP, B1, B2, A si K, zaharuri, acid citric, pectine si tanin, motiv pentru care pot fi folosite cu succes in curele de vitaminizare, in special in sezonul rece, când aceste elemente nutritive sunt mai greu de procurat. Macesele pot fi consumate sub forma de ceaiuri, suc, gem, vin sau jeleu. Pentru a nu se pierde insa vitamina C, ar trebui ca prepararea acestor produse in vederea pastrarii sa se faca in vase de inox si in absenta oxigenului.


Fructele se culeg toamna, in septembrie – octombrie, si se pot folosi sub forma de ceai, preparat dintr-o lingurita de fructe zdrobite la o cana de apa. Se fierbe zece minute si se consuma indulcit cu miere, cald sau rece. Ceaiul are si efect diuretic si stimuleaza secretia biliara, ajutând astfel la tratarea unor afectiuni ale ficatului, iar datorita continutului in vitamina C ajuta la fortificarea organismului aflat in convalescenta dupa virozele respiratorii. Vitamina C este, de asemenea, un aliat important in intârzierea imbatrânirii prin efectul de neutralizare a radicalilor liberi. Previne si oboseala cronica, anemia si oboseala provocata de efortul fizic prelungit.


Cosmetica


Macesele sunt folosite si in industria cosmetica. Din ele se extrage vitamina C care apoi este folosita, de exemplu, la prepararea unei lotiuni tonice. Lotiunile tonice fara alcool, cu extract de macese, purifica si tonifiaza pielea. De asemenea, imbunatatesc aspectul pielii, ajutând totodata la demachiere – indeparteaza impuritatile, fondul de ten, pudra.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang, Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS