12.9 C
Craiova
vineri, 8 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlegerile bune ne mențin sănătoși

Alegerile bune ne mențin sănătoși

Conform statisticilor, în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98886 de noi cazuri de cancer, cel mai frecvent fiind diagnosticat, la ambele sexe, cancerul colorectal.

Anumite componente ale stilului de viață pot contribui la creșterea riscului de cancer colorectal, iar cunoașterea acestora joacă un rol important în prevenția acestui tip de cancer. Lipsa activității fizice regulate și excesul de greutate sau chiar obezitatea reprezintă astfel de componente. În plus, o alimentație săracă în fructe, legume, fibre, dar bogată în grăsimi și un consum ridicat de carne procesată reprezintă elemente de risc. Ca și în cazul altor boli oncologice, consumul de alcool și de tutun sunt factori ce cresc riscul declanșării cancerului colorectal. De altfel, multe studii sugerează că stilul de viață occidental și factorii dietetici pot fi responsabili pentru incidența mare a cancerului colorectal din țările industrializate.

O cercetare cu rezultate încurajatoare

Zilele trecute a fost publicată o cercetare a French Institut National du Cancer ce a durat în medie aproximativ 8 ani și care a analizat date de la peste 295865 de persoane. Participanții aveau în medie vârste cuprinse între 35 și 70 de ani și locuiau în Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia și Regatul Unit.
Rezultatele cercetării sunt încurajatoare deoarece sugerează că modificările privind fumatul, consumul de alcool, greutatea corporală și activitatea fizică pot scădea riscul de cancer colorectal.

Conform cercetării, bărbații au beneficiat de schimbări mai favorabile decât femeile în urma schimbării stilului de trai, iar scăderile consumului de alcool au fost asociate semnificativ cu o reducere a riscului de cancer colorectal în rândul participanților cu vârsta de 55 de ani sau mai tineri la momentul inițierii cercetării.

În cazul participanților mai tineri din studiu, creșterea activității fizice a fost asociată cu un risc semnificativ mai scăzut de cancer al unei anumite părți a colonului.
Paradoxal, reducerea fumatului a fost asociată cu o creștere a riscului de cancer colorectal. Explicația acestei situații ar putea fi rezultatul „cauzalității inverse”, adică este posibil ca oamenii să fi renunțat la fumat tocmai pentru că au prezentat simptome timpurii de cancer colorectal.

Campanie de testare pentru cancerul colorectal în Dolj

Concluziile acestei cercetări oferă încredere că un stil de viață echilibrat aduce beneficii și pe termen lung și în plus, poate oferi un imbold persoanelor care doresc, la început de an, să facă schimbări în acest sens.
În prezent, în județul Dolj, se desfășoară o campanie gratuită de testare pentru detectarea cancerului colorectal, pentru persoanele între 50 și 74 de ani, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS