30.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedicii de familie nu au mai primit banii din PNRR pentru modernizarea cabinetelor

Medicii de familie nu au mai primit banii din PNRR pentru modernizarea cabinetelor

Modernizarea cabinetelor medicilor de familie din Gorj mai așteaptă.

Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj, a declarat că sunt prevăzute fonduri în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru achiziția de echipamente medicale și pentru reabilitarea cabinetelor medicilor de familie.

Bugetul este de 50.000 de euro pentru ca medicii să își cumpere aparatură și echipamente medicale noi. De asemenea, suma de 15.000 de euro este alocată din PNRR pentru modernizarea cabinetului. Mihai Moisescu a declarat că a depus un proiect pentru a accesa finanțările respective oferite în cadrul PNRR, încă de anul trecut. Banii nu au mai fost virați. Există o întârziere pentru că în privința echipamentelor achiziția se face în sistem centralizat. „A trebuit să trimitem o listă cu echipamentele pe care vrem să le avem în cabinete. Așteptăm după achiziția centralizată. Nu știu ce probleme au apărut. Probabil că nu sunt disponibile chiar toate echipamentele. Măcar să primim suma de 15.000 de euro pentru modernizarea cabinetului. Dar dacă mai așteptăm mult, tot cresc prețurile la materiale și la manoperă și nu ne mai încadrăm în ce ne-am propus. Unii medici de familie nu și-au mai modernizat cabinetele de ani de zile. Se lucrează cu publicul, este nevoie de anumite condiții”, a declarat Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie Gorj.

Medicii de familie solicită să fie implicați în triajul elevilor

Totodată, medicii de familie din județul Gorj oferă o soluție pentru realizarea triajului în unitățile de învățământ. Sunt foarte multe școli unde nu există cabinete școlare. Ministerul Sănătății a recomandat efectuarea triajului în școli pentru depistarea elevilor care ar putea fi bolnavi. Astfel, cazurile de viroză și gripă vor fi izolate la domiciliu sau la spital, în funcție de gravitatea afecțiunilor.

Mihai Moisescu, președintele Asociațiației Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj, a declarat că medicii de familie ar putea asigura serviciile de triaj în unitățile de învățământ unde nu sunt cabinete sanitare. „În școlile unde nu există personal medical am putea să venim noi să prestăm aceste servicii. La nivel național avem doar 800 de cadre medicale în școli. Acestea este clar că nu pot să facă față. Ar putea fi încheiate contracte de prestări servicii medicale cu medicii de familie și se va rezolva problema triajului. Medicii de familie sunt foarte bine pregătiți”, a declarat Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS