2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateValul de infecţii respiratorii, explicat de pediatrul Radu Diaconu: "Anul acesta plătim nişte datorii"

Valul de infecţii respiratorii, explicat de pediatrul Radu Diaconu: „Anul acesta plătim nişte datorii”

Camerele de gardă şi unităţile de primiri urgenţe continuă să fie supraaglomerate de copii cu infecţii respiratorii, iar medicii spun că valul de gripă de viroze va mai dura, cel mai probabil, până la mijlocul lunii februarie. În următoarele săptămâni, unităţile medicale vor funcţiona la capacitate maximă, iar pediatrii le recomandă părinţilor să ia legătura cu medicul de familie înainte de a se îndrepta către spitale, pentru a nu crea blocaje. Dr. Radu Diaconu, medic pediatru la Spitalul „Filantropia” din Craiova, explică de ce s-a ajuns la această avalanşă de infecţii, care afectează nu doar spitalele craiovene sau din România, ci toate zonele de pe glob unde este sezon rece.

Ca atunci când nu faci upgrade la programul antivirus

Lockdown-ul a lăsat copiii cu garda jos, iar infecţiile obişnuite din sezoanele reci au lipsit în ultimii doi ani, ca urmare a măsurilor de protecţie. Iar în acest sezon asistăm la un efect de bumerang.

„Din luna noiembrie, avem o creştere foarte mare a cazurilor de boli respiratorii, cazuri pe care nu le-am avut în ultimii doi ani, pentru că am avut pandemie, lockdown, am recurs la mijloace de protecţie care au redus transmisibilitatea. Iar anul acesta trebuie să „plătim nişte datorii”. Copiii răcesc mai mult, este ca programul antivirus instalat pe calculator, pe care trebuie să îl actualizezi, trebuie să îi faci periodic un upgrade ca să fii protejat. Aşa şi cu copiii, dacă nu ai „update” la antivirus, orice fel de nouă infecţie o faci. Şi avem copii care nu au răcit acum doi ani, nu au răcit anul trecut şi, dintr-o dată, au început să facă răceli”, explică dr. Radu Diaconu.

„Avem în continuare Covid care este, însă, uşor la copii. A fost uşor de la început, iar acum este şi mai uşor. Dar s-au întors virusurile obişnuite, s-a întors gripa, care este severă la copii, iar sugarii sunt cea mai mare grupă de risc. La sugari, gripa are efect sever şi avem foarte multe cazuri de copii cu boală respiratorie severă. Şi al doilea virus care ne afectează cu precădere copiii, mai ales pe cei de vârstă mică, este virusul sinciţial respirator. Pe lângă acestea, avem şi virusurile comune şi repet, coronavirusul acum face parte dintre acestea. Cele care ne dau bătăi de cap sunt gripa şi virusul sinciţial”, adaugă medicul.

Pediatria de la Filantropia este plină

Saloanele de copii de la Filantropia sunt pline, la fel cum se întâmplă şi la celelalte spitale craiovene. Dar situaţia nu este locală, ci globală.

„Ca număr de prezentări şi internări, suntem undeva spre maxim, dar la fel se întâmplă şi la nivelul Uniunii Europene, unde sunt raportate cele mai multe cazuri de infecţii respiratorii din ultimii ani. La fel şi în Statele Unite ale Americii, în unele state de pe coasta de est fiind declarată inclusiv stare de urgenţă medicală din cauza faptului că secţiile de pediatrie au fost supraîncărcate. Situaţia nu este doar în România, ci în toată emisfera nordică, în zonele unde este sezonul rece.”

Foarte mulţi copii cu boli respiratorii se prezintă în camera de gardă. Dintre ei, medicii triază copiii cu boli respiratorii joase – laringite, bronşite, pneumonii. „O parte dintre aceştia trebuie internaţi, iar unii au nevoie chiar de suport de tip reanimare, situaţia fiind similară şi la colegii de la pediatrie de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul Judeţean”, transmite medicul pediatru.

„Recuperăm” virozele absente în anii trecuţi

Este un sezon neobişnuit, în care „recuperăm” virozele pe care nu le-am făcut acum un an sau acum doi ani, explică dr. Diaconu, astfel că nu putem spune precis când se va opri acest val: „Probabil că va mai dura câteva săptămâni, o estimare precaută ar fi ca spre mijlocul lunii februarie să simţim o ameliorare şi asta pentru că acest tsunami de infecţii va trece prin populaţie şi va imuniza majoritatea oamenilor. Iar în momentul în care majoritatea oamenilor sunt imunizaţi, gripa şi virusul sinciţial vor dispărea. Aşadar, mai avem câteva săptămâni în care vom fi, probabil, suprasolicitaţi”.

Sfatul medicului pentru părinţi este să ţină, în primul rând, legătura cu medicul de familie. „Dacă un copil are stare generală modificată, dacă face febră mare, dacă nu mai primeşte lichide şi există riscul să se deshidrateze, dacă tuşeşte chinuitor sau respiră greu, primul pas este să ia legătura cu medicul de familie. Pentru că dacă ar aglomera toţi camerele de gardă, zona de primiri urgenţe, s-ar crea blocaje. Aşadar, să ţină legătura cu medicul de familie şi să fie bine informaţi, să caute informaţiile acreditate, nu pe cele de pe forumuri sau diverse grupuri”, transmite dr. Radu Diaconu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS