4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDurerea în gât – ce este de făcut?

Durerea în gât – ce este de făcut?

În ultima perioadă, în cabinetele medicilor, dar și în farmacii se aude des „Am o durere în gât”. Pacienții acuză că simt durere, mai ales la înghițire, au senzația de gât uscat, iritat, „roșu în gât”, respirație urât mirositoare, o tuse ușoară și chiar ganglioni inflamați. Simptomele sunt similare pentru copii, dar aceștia pot avea și temperatură ridicată și pot părea mai puțin activi.

Durerile de gât sunt de obicei cauzate de viruși cum este cazul rinovirusului, care provoacă răceala, sau al virusului gripal, care provoacă gripa. Altă cauză este fumatul, cazul unei infecții bacteriene fiind mai rar întâlnit. Laringitele, amigdalitele și faringitele streptococice (infecție bacteriană de la nivelul gâtului) pot fi și ele cauze ale durerii în gât.

Cum prevenim durerea în gât

Din cauza gradului de contagiozitate, nu putem ține la distanță virușii și bacteriile, dar putem contribui la prevenirea durerilor în gât prin spălarea corectă și de câte ori este nevoie a mâinilor, prin evitarea atingerii ochilor sau a gurii cu mâinile și evitarea contacului cu persoanele ce prezintă simptomatologie de boală. Folositul în comun al paharelor sau tacâmurilor și împărțitul mâncării din aceeași farfurie ar trebui evitate pentru a scădea riscul de îmbolnăvire.

Cum să tratezi singur durerea în gât

Sunt șanse ca durerile tale în gât să dispară în câteva zile, cu remedii simple naturiste sau medicamente uzuale, dar dacă durerea se accentuează și durează mai multe zile, consultul medicului este necesar pentru a exclude o problemă infecțioasă ce necesită tratament de specialitate.

Pentru a calma durerea în gât și pentru a scurta durata acesteia, se recomandă odihnă și menținerea unui nivel potrivit de hidratare prin consumul de lichide și consumul de alimente moi care să nu lezeze suplimentar gâtul. Gargara cu apă caldă sărată este o recomandare utilă doar în cazul adulților, nefiind potrivită pentru copii. Factorii iritanți externi cum sunt frigul și fumul de la țigară trebuie evitați pentru a nu agrava durerea în gât.

Dacă aveți temperatură ridicată sau nu vă simți suficient de bine pentru a desfășura activitățile zilnice, se recomandă să nu ieșiți în comunitate, ci să încercați să stați acasă și să evitați contactul cu alte persoane până când vă simțiți mai bine.

Un farmacist vă poate ajuta

Puteți întreba un farmacist în legătură cu modalitățile de a ameliora durerea și disconfortul unei dureri în gât, iar aceștia probabil vă vor recomanda analgezice, antiinflamatoare, comprimate de supt cu anestezic local, antiseptic sau antiinflamator sau chiar spray-uri bucale cu aceleași proprietăți benefice. Pentru acest tip de tratamente nu este obligatorie prescripția medicală, dar dacă starea de sănătate nu se îmbunătățește în câteva zile, este recomandat să fiți consultat de către un medic.

În mod normal, nu aveți nevoie de antibiotice pentru o durere în gât, deoarece acestea nu vă vor ameliora simptomele și nici nu vă vor accelera recuperarea. Acestea vor fi prescrise numai dacă medicul de familie consideră că aveți o infecție bacteriană.

Valentina Ghimpau
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS