12.9 C
Craiova
duminică, 3 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicaţia în viroze: La ce trebuie să fim atenţi şi ce este contraindicat

Medicaţia în viroze: La ce trebuie să fim atenţi şi ce este contraindicat

Administrarea antibioticelor în virozele obişnuite este contraindicată, atrag atenţia medicii de familie în contextul numărului mare de cazuri de viroze respiratorii din această perioadă. Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) accentuează importanţa prevenirii bolilor de sezon, în special prin vaccinare şi a respectării măsurilor de protecţie, şi îi sfătuieşte pe pacienţi să evite automedicaţia şi consumul excesiv de antibiotice.

Regulile de protecţie rămân valabile în ciuda ridicării restricţiilor asociate Covid

Chiar dacă pandemia Covid este considerată un capitol depăşit şi s-a renunţat la restricţii şi al măsurile de protecţie, specialiştii spun că regulile de igienă şi protecţie rămân valabile, iar oamenii ar trebui să le acorde în continuare atenţie în aceste luni, când numeroase ţări sunt lovite de un val agresiv de gripă şi viroze.

„Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii – viroze sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2 – , este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze. Dorim să precizăm că este mai uşor să previi decât să tratezi o boală”, arată, într-un comunicat, reprezentanţii Asociaţiei Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF).
„Respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile”, spun medicii de familie.

Vaccinarea şi stilul de viaţă sănătos pregătesc sistemul imunitar

Pentru ca sistemul imunitar să fie pregătit să lupte împotriva virusurilor, specialiştii recomandă vaccinarea la medicul de familie, dar şi un stil de viaţă sănătos, care contribuie la întărirea organismului. Atât alimentaţia, cât şi activitatea fizică şi odihna au fiecare un rol bine definit în consolidarea imunităţii:

„Putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient”, precizează SNMF.

Nu denumirea medicamentului contează, ci substanţele active şi dozajul

Dată fiind lipsa anumitor medicamente de pe piaţă, medicii atrag atenţia că nu denumirea medicamentelor este importantă, ci substanţele active şi dozarea corectă. Există variate denumiri comerciale, de exemplu, pentru medicamentele care conţin ibuprofen sau paracetamol. Şi Ministerul Sănătăţii a subliniat aceste aspecte şi a publicat mai multe liste cu denumirile produselor farmaceutice care conţin aceste substanţe active.

„Este important ca populaţia generală să cunoască faptul că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia. Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul”, au explicat reprezentanţii SNMF.

Nu există tratament universal valabil

Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate, subliniază specialiştii.

„Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale”, se arată în mesajul SNMF.

Este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon, precizează medicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS