Pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea au intervenit noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu declanșat la acoperișul unei case, în comuna Ionești, sat Fotești.
La fața locului s-au deplasat trei echipaje de intervenție (două echipaje de stingere și un echipaj SMURD ). Din fericire, până la sosirea echipajelor de intervenție la locul incendiului, persoanele care locuiau în casă s-au autoevacuat. În timpul intervenției, proprietarul gospodăriei a suferit arsuri minore la nivelul mâinilor,
Acesta a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, ulterior nefiind necesară transportarea sa la spital.
Până la stingerea flăcărilor, a ars acoperișul casei construit din lemn cu învelitoare din tiglă pe o suprafață de circa 20 mp. De asemenea, s-au degradat pereții interiori ai casei de locuit.
După aproximativ două ore, de la sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul a fost lichidat.
Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că flăcările s-ar fi declanșat în urma scânteilor rezultate de la coșul pentru evacuarea fumului, rămas nereparat înaintea folosirii sistemului de încălzire.
Recomandări
Pentru prevenirea unor astfel de situații, recomandăm respectarea următoarelor reguli:
- Asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum, cel puţin o dată pe an.
- Puneți materialele combustibile la distanţă faţă de sobe. Asigurați izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere.
- Folosiți doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respecțați întocmai instrucţiunile producătorului.
- Depozitați cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc.
- Amplasați un ecran în faţa focarului şemineului şi țineți uşiţa sobei închisă.
- Stingeți întotdeauna focul din sobă înainte de culcare.