4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniforma bate frica

Uniforma bate frica

Valizele de lemn si ordinele de incorporare au devenit de ieri istorie, serviciul militar obligatoriu fiind desfiintat. Nici un tânar nu va mai fi fortat sa faca instructie. Cu toate acestea, 382 de doljeni au solicitat, pâna ieri, sa isi serveasca patria si sa imbrace uniforma militara. Voluntar.


Elena Dobre, de 22 de ani, din Giubega, si Simona Purcarin, de 24 de ani, din Poiana Mare, sunt doua tinere din Dolj care si-au luat inima in dinti si au venit ieri la Craiova, sa se inscrie in baza de date a Biroului de Informare-Recrutare si Promovare a Profesiei Militare, pentru a deveni ostasi profesionisti. Au ales sa se inscrie exact in ziua in care Ministerul Apararii Nationale a marcat suspendarea serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar bazat pe voluntariat. Comandantul biroului, col. Ilie Lupu, le-a prezentat avantajele, dar mai ales dezavantajele carierei militare. Nici plecarea pe teatrele de operatiuni, nici pregatirea fizica intensa si nici macar faptul ca „s-ar putea sa fiti nevoite sa participati la trageri, cu pusca in mâna, la temperaturi de minus 20 de grade Celsius“, nu le sperie pe cele doua fete. Simona Purcarin vrea chiar sa renunte la cariera de jurist, in care abia a debutat. „Sa intram noi in armata si mai vedem atunci. Eu zic ca sunt pregatita si nu ma sperii atât de usor“, a spus ea, cu voce hotarâta. Elena Dobre este studenta la Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova si vrea si ea sa imbrace haina militara. „Sunt decisa sa incerc, pentru un viitor sigur. Termin facultatea si nu stiu ce sanse as avea sa ma angajez“, incearca sa se incurajeze. In Piata Tricolorului din Capitala, ceasul care un an a masurat scurgerea timpului pâna la ultima incorporare s-a oprit oficial ieri, la ora 13.00.


Valiza de lemn se va transforma in obiect de muzeu


Profesionalizarea armatei va transforma valiza cu care plecau tinerii la oaste in obiect de muzeu. Banala cutie de lemn a ascuns in interiorul ei, ani in sir, secretele soldatilor. Scrisori de dragoste, pozele iubitelor, câte o haina mai groasa sau o bucatica de mâncare.


„Valiza va fi o raritate, probabil o piesa de muzeu pentru unitatile militare. Nu va mai exista, pentru ca aceia care vor fi angajati vor avea un program de opt ore si vor merge apoi acasa“, a declarat col. Ilie Lupu. Comandantul Biroului de Informare-Recrutare si Promovare a Profesiei Militare Dolj spune ca tinerii cu vârste cuprinse intre 18 si 26 de ani pot alege o cariera militara chiar daca nu sunt absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat. Sunt admisi si cei care au absolvit scoala profesionala. Pentru acestia, cariera militara se va termina insa la vârsta de 40 de ani, când vor fi scosi din rândurile armatei si vor intra intr-un program de reconversie profesionala. Ceilalti vor urma scoli de subofiteri sau ofiteri si se vor putea pensiona din armata. Avantajele urmarii unei cariere militare sunt, in principal: salariul de aproximativ 1.000 RON, suportarea chiriei de catre Armata, in proportie de 50% din valoarea soldei, adica pâna la 500 RON lunar, pentru cei din alte localitati decât cea in care se afla unitatea la care vor fi repartizati, si siguranta locului de munca.Tinerii vor fi supusi unui program de initiere, cu durata de trei – patru luni, perioada in care se vor putea retrage in cazul in care vor considera ca nu sunt compatibili cu cariera militara.


94 de fete din Dolj isi doresc un loc sub arme


„Alege o cariera militara!“, indeamna afisele amplasate pe ziduri si clipurile televizate, care invita doljenii „sa-si transforme visul in realitate“, devenind un fel de Rambo sub drapelul unei armate române echipate in stil american. Avantajele ar fi solda de 300 de euro pe luna, ceva mai mare ca salariul mediu in România, care se ridica la 230 de euro. Campania publicitara a dat roade, pentru ca, potrivit reprezentantilor Biroului de Informare Recrutare si Promovare a Profesiei Militare Dolj, peste 380 de tineri, dintre care 94 fete, au fost inscrisi in baza de date a biroului, in vederea selectarii lor pentru a sustine concursul de angajare in armata. Acest interes – explicabil, in


parte, prin dificultatea de a gasi un loc de munca stabil – contrasteaza cu refuzul, din ce in ce mai frecvent in ultimii ani, al tinerilor de a da curs ordinelor de recrutare. Incepând cu 1990, serviciul militar devenise practic cvasioperational, pentru ca recrutii recurgeau la tot felul de stratageme pentru a i se sustrage. „Gaseau fel de fel de motive si solutii, de la boli inchipuite si pâna la oferirea unor sume de bani; acum, situatia s-a schimbat. Vin atât de multi, incât nu stim ce s-a intâmplat“, a declarat col. Ilie Lupu. „Cred ca, in prezent, armata ofera cea mai mare siguranta. Nu stiu cine te mai angajeaza usor in ziua de azi si stiu ca va fi greu, dar merita sa incerc“, a declarat Dorin Valentin Glavan, de 20 de ani, din Dabuleni, absolvent al Liceului Teoretic din localitate.


Recrutari dupa model american


Reale sau exagerate, marturiile unor fosti recruti au vorbit ani la rând despre umilinte si diverse abuzuri, aplicate de superiori, care au contribuit la imaginea proasta a armatei in rândul tinerilor. Curatarea toaletelor cu periuta de dinti sau masurarea curtii cu ajutorul unui bat de chibrit figureaza printre sanctiunile de trista amintire, evocate cel mai des de fostii soldati. Astazi, lucrurile sunt in schimbare si fiecare armata are socotelile ei. Un român proaspat inrolat va câstiga cam 6.000 de euro pe an. In aceasta suma intra asistenta medicala, casa si masa. O leafa buna si bonusuri atractive. Nu de aceeasi parere ar fi un soldat american, care isi ofera serviciile pentru cel putin 25.000 de dolari, bani in care regasim chiria locuintei, bonurile de masa si asigurarile medicale. Dar nu toti soldatii beneficiaza de privilegii. Luând proaspatul recrut român si punându-l lânga un cubanez vom fi uimiti de diferenta. Românul cu cei 6.000 de euro pe an câstiga cât 60 de militari cubanezi. Bani nu se fac numai in armatele nationale. Legiunea Franceza, dupa zece luni de serviciu in cadrul ei, plateste unui soldat obisnuit 3.329 de euro pe luna. La care se adauga casa, masa si 45 de zile de concediu pe an. O data cu trecerea la profesionism, Armata Româna va putea incepe o campanie de recrutari dupa modelul american. In Statele Unite, responsabilii cu angajarile in armata pleaca sa caute voluntari chiar si prin mall-uri sau alte centre comerciale. Comandantul Biroului de Informare-Recrutare si Promovare a Profesiei Militare Dolj spune ca a incercat sa amenajeze un stand de informare intr-un centru comercial din Craiova, insa i s-a solicitat o chirie prea mare. Col. Ilie Lupu mai regreta si ca nu poate sa-i primeasca pe tineri intr-un sediu demn de o tara membra NATO: „As fi dorit sa fie un sediu nou, cu ecrane pe care sa se promoveze clipuri pentru atragerea in cariera militara, dar poate o sa avem si asta, intr-o zi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS