4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană face precizări pe tema eliminării pensiilor speciale

Comisia Europeană face precizări pe tema eliminării pensiilor speciale

​România trebuie să îndeplinească reformele la care s-a angajat în cadrul PNRR pentru pensiile speciale ca să primească banii de la UE, susține Comisia Europeană, precizând că vizate sunt și pensiile militarilor.

„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Pentru toate țintele și jaloanele incluse in PNRR există un dialog constant între autoritățile române și Comisia Europeana însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autoritățile transmit o cerere de plată”, se arată într-o precizare a Comisiei Europene, de marți.

Reforma privind pensiile speciale este cuprinsă în a treia cerere de plată

Potrivit susrsei citate reforma privind pensiile speciale este cuprinsă în a treia cerere de plată. Aceasta ar trebui să fie înaintată de România în următoarele luni.

Până acum, Bucureștiul a depus două cereri de plată pentru PNRR. Ultima a fost transmisă în decembrie, iar până acum nu s-a primit un răspuns, conform HotNews.

„​Nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe PNRR – cererea de plată numărul doi este încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene”, precizează Comisia.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că în acest moment sunt făcute clarificări, importante fiind aspectele legate de decarbonificare și avertizorii de integritate.

Proiectul reformării pensiilor creează tensiuni în interiorul PSD

Proiectul reformării pensiilor creează tensiuni în interiorul PSD. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost acuzat de către colegii de partid că nu a gestionat problema, iar proiectul de lege privind pensiile speciale depus în Parlament are mari lacune.

Banca Mondială a propus pentru calcularea pensiilor militarilor și polițiștilor o cotizare de 45% pe ultimele 12 luni de activitate sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege în acest sens care a intrat în dezbaterea Senatului.

Prima problemă întâmpinată la nivelul Coaliției este că PNL nu susține modul de calculare a pensiilor militarilor și polițiștilor iar Marius Budăi nu a reușit să-i convingă pe aceștia să-i susțină proiectul.

O altă problemă a reformei legii pensiilor este eliminarea regimului de pensii speciale

De asemenea o altă problemă a reformei legii pensiilor este eliminarea regimului de pensii speciale și impunera unei cotizări a procurorilor și judecătorilor la sistemul de pensii.

Liderii PSD i-ar fi reproșat ministrului Muncii, în ședința de partid că nu a reușit să găsească soluția prin care să poată fi reduse pensiile magistraților. De asemenea social-democrații sunt nemulțumiți că Ministerul Muncii ar fi redactat prost proiectul de lege.

Reforma pensiilor este jalon în PNRR care trebuia îndeplinit de la sfârșitul anului trecut. Guvernul a obținut o amânare până în luna mai 2023.

România trebuie să trimită cel târziu în luna iunie cea de-a treia cerere de plată

De precizat este că România trebuie să trimită cel târziu în luna iunie cea de-a treia cerere de plată care este în valoare de 3,1 miliarde de euro. Aceasta trebuie însoțită de documentația aferenta îndeplinirii a 55 de ținte și jaloane. De menționat este că cererile de plată pot fi trimise doar dacă au fost îndeplinite jaloanele pe care Guvernul și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS