Se pun bazele unui nou parc industrial în judeţul Dolj. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj va aproba, în şedinţa ordinară de vineri, trecerea unui teren de 1.805.931 mp (180,59 hectare) din domeniul public al statului în domeniul public al UAT Judeţul Dolj, situat pe teritoriul administrativ al localității Coșoveni. Terenul respectiv se află în prezent în administrarea Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, mai exact a Penitenciarului Craiova Pelendava, și nu este afectat de nicio sarcină tabulară.
Aici ar urma să fie înfiinţat un al treilea parc industrial al Craiovei, care ar urma să fie administrat tot de o societate controlată de CJ Dolj. Titlul de parc industrial trebuie obţinut în maxim 5 ani de la primirea terenului prin hotărâre de guvern, pentru o durată legală de 30 de ani, altfel el va reveni în proprietatea statului.
Noul parc industrial ar urma să fie pus la dispoziţie unor potenţiali investitori care ar fi solicitat Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Craiova terenuri pentru a demara investiţii de la zero. „Acest nou parc industrial ar răspunde cererilor potențialilor investitori străini şi români, care s-au adresat, de asemenea, pentru sprijin atât Consiliului Judeţean Dolj cât şi Primăriei Municipiului Craiova, pentru a obţine terenuri echipate cu utilități pe care să îşi amplaseze investiţiile green field, cereri care nu mai pot fi onorate în niciunul dintre parcurile industriale existente“, se explică în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
Parcurile Industriale ale Craiovei, ocupate integral
Consiliul Judeţean Dolj deţine în prezent două societăţi care administrează parcuri industriale: Parc Industrial Craiova SA şi High-Tech Industry Park Craiova SA. Ambele parcuri sunt ocupate integral. De aici şi nevoia înfiinţării unui al treilea parc industrial.
„Deoarece întreaga capacitate a celor două parcuri industriale este ocupată integral de către investitori, în prezent, pentru a putea continua inițiativa de dezvoltare a zonei, Consiliul Județean Dolj a identificat trei suprafețe de teren extravilan situate în județul Dolj, pe teritoriul administrativ al localităţii Coșoveni, pretabile înființării unui nou parc industrial. Menționăm că High-Tech Industry Park solicită extinderea parcului industrial, aducându-ne la cunoștință faptul că întreaga capacitate a parcului este ocupată 100%, în incinta acestui parc industrial fiind amplasați 44 de rezidenți, care au închiriat o suprafață de 214.074 mp și care vor realiza investiții în valoare de 23.815.677 euro“, se arată în referat.
O informare similara s-a primit şi de la SC Parc Industrial Craiova SA. Societatea a anunţat CJ Dolj că întreaga suprafață a parcului industrial de 10,03 ha, care a fost extinsă în anul 2012 cu o suprafaţă de 8,27 ha, este complet ocupată. „Astfel, cererile investitorilor străini şi români adresate acestei societăți, pentru a obţine terenuri echipate cu utilități pe care să îşi amplaseze investiţiile green field nu au putut fi onorate, din lipsa terenului disponibil, acest lucru putându-se rezolva prin atragerea altor amplasamente și realizarea unui nou proiect care să obțină titlul de parc industrial“, se mai explică în proiect.
Se pun bazele unui nou parc industrial în Dolj. Câți investitori ar mai fi cerut terenuri în parcurile industriale
CJ Dolj susţine că a fost informat de faptul că 22 de agenți economici, inclusiv un furnizor de piese pentru firma Ford, au solicitat suprafețe de teren în parcurile industriale ale Craiovei și că, pe lângă solicitările scrise, există solicitări verbale, adresate de către reprezentanți ai firmelor care au nevoie de teren în vederea amplasării viitoarelor investiții.
Şi cum cele două parcuri industriale nu pot fi extinse, terenul de 180,5 hectare nefiind în vecinătatea lor, este „necesară și oportună înființarea unui nou parc industrial“.
Noul parc industrial ar duce la reducerea șomajului
În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre se pomeneşte de avantajele înfiinţării unui nou parc industrial, într-o zonă unde şomajul depăşeşte media naţională, iar investiţiile străine cam lipsesc.
„Este imperios necesar ca, atât în județul Dolj cât și în municipiul Craiova, să se creeze noi locuri de muncă, deoarece această zonă se află pe unul din ultimele locuri în ceea ce privește investițiile străine și își menține nivelul ridicat al șomajului, în comparație cu media națională. Investitorii vin doar dacă li se oferă teren unde să se așeze și facilități industriale și financiare. Înființarea unui nou parc industrial va contribui la reducerea șomajului la nivelul regiunii și va diminua fenomenul de migrare a forței de muncă.
Acest proiect va dezvolta infrastructura locală de afaceri ce susține și dezvoltă activități productive și va reprezenta o bună experiență în viitoarele proiecte de dezvoltare desfășurate de administrația locală. În zonă există forță de muncă calificată și cu experiență industrială, dispusă să muncească și să trăiască decent, al cărei potențial poate fi valorificat doar de noi investitori“, este concluzia administraţiei judeţene.