Opt din zece copii ucraineni au trecut prin momente de frică după izbucnirea războiului atunci când interacționau cu persoane străine.
Dintre aceștia, unu din zece s-a confruntat des sau foarte des cu stări de frică, arată cel mai recent sondaj realizat de World Vision România. Într-un an de la izbucnirea războiului, peste trei milioane de ucraineni au intrat pe teritoriul țării noastre, dintre care peste 100 de mii au solicitat o formă de protecție pentru a putea rămâne în România. World Vision România a sprijinit peste 170 de mii de ucraineni, dintre care 44% copii. Fundația a desfășurat ieri, la Romexpo evenimentul pentru lansarea sondajului “Cum a integrat România copiii refugiaţi?“.
La eveniment au participat: Ligia Deca (ministrul Educaţiei), Raed Arafat (șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă), Horia Tomescu (viceprimar, Primăria Muncipiului Bucureşti), Cosmina Simiean (director, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti), Pablo Zapata, (reprezentantul UNHCR în România), Mihaela Nabăr (director executiv World Vision România) și Cristina (mamă refugiată, beneficiară a centrului de refugiaţi Romexpo).
Impactul psihologic al războiului asupra copiilor
Aproape opt din zece copii ucraineni (77%) au trecut prin momente de frică după izbucnirea războiului atunci când interacționau cu străini. Dintre aceștia, unu din zece s-a confruntat des sau foarte des cu stări de frică, arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de World Vision România. Chestionarul a fost aplicat în perioada 27 ianuarie – 10 februarie în rândul beneficiarilor ucraineni ai fundație, cât și ai altor ucraineni care au găsit sprijin la Romexpo.
Conform sondajului, șapte din zece copii întâmpină probleme de insomnie, conform aceluiași sondaj la care au răspuns părinți ucraineni, în special mame.
Peste 80% dintre părinți spun despre copiii lor că se enervează mai ușor în urma traumelor provocate de război. Dintre aceștia, unu din cinci copii are momente de iritare des sau foarte des.
Patru din zece copii tind să se izoleze mai mult decât înainte de izbucnirea conflictului militar, dintre care aproape unu din zece (9.4%) se izolează des sau foarte des.
Acestea sunt doar câteva dintre consecințele psihologice manifestate de copii în urma tragediei care i-a fortaț să-și părăsească casele și toată viața pe care o cunoșteau până la data de 24 februarie 2022 – când au fost lansate primele rachete către țara lor. Din cauza acestor urme adânci, șapte din zece părinți ucraineni consideră că fiii și fiicele lor au nevoie de consiliere psihologică.
Educația copiilor ucraineni din România
Doar 36% dintre părinții ucraineni spun despre copiii lor că au continuat procesul educațional în școlile din România. Restul copiilor fac școală fie online cu profesori ucraineni, fie învață acasă alături de părinți. 4.1% dintre copii nu fac deloc școală, conform mărturiilor părinților.
Dintre cei care fac școală, 99.6% învață în continuare după curriculumul ucrainean. Pe de altă parte, 40% dintre părinți afirmă despre copiii lor că nu fac toate lecțiile din curriculum. De asemenea, peste 80% sunt de părere că cei mici au suferit pierderi de învățare din cauza războiului.
Sondajul a fost realizat în rândul părinților ucraineni care au tranzitat ori s-au stabilit pe teritoriul României. Dintre respondenți, 42% se află de peste jumătate de an în țara noastră, iar 25% au între trei și șase luni de când se află în România. 52% dintre părinții respondenți au doi copii, 38% au un copil, iar restul au trei sau mai mulți copii.