12.8 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilierii locali dau mână liberă RAADPFL-ului să se împrumute

Consilierii locali dau mână liberă RAADPFL-ului să se împrumute

Ne trebuie sau nu ne trebuie o linie de produs brichete pentru încălzire? Aceasta este întrebarea pe care au ridicat-o consilierii locali în şedinţa C.L. de ieri, când trebuiau să-i dea RAADPFL-ului mână liberă, să se împrumute pentru această investiţie.

Regia care administrează domeniul public al Craiovei vrea să ia un credit de 2.900.000 de lei, adică 544.300 de euro ca să facă brichete pentru încălzire. Mai precis, creditul va fi folosit pentru achiziţionarea unei linii complete de făcut brichete pentru încălzirea locuinţelor. Totodată, RAADPFL vrea să construiască din aceşti bani şi o hală unde să amplaseze utilajele necesare producerii brichetelor, să achiziţioneze şi două autoturisme Dacia la mâna doua.
Drept urmare, discuţiile legate de contractarea acestui credit au fost aprinse în Consiliul Local.

” Sunt mai multe de discutat. Se ia jumătate de milion de euro pentru investiţii. Investiţia care necesită cei mai mulţi bani este linia de făcut brichete. Dacă Regia își acoperă din cheltuieli din ceea ce strânge nu este o problemă. Dar modul în care a fost justificat nu știm cât e de aproape de realitate. Noi ar trebui să folosim acest material vegetal pentru că altfel ar trebui să-l dăm Iridexului ca să-l proceseze. Sunt făcute niște calcule în proiect, între care apar 26 de tone de material care se strâng, pe zi, în Craiova, pe timp de iarnă. Eu aș fi vrut să văd măcar pe ianuarie o factură să-mi arate că noi chiar am plătit Iridexul ca să proceseze 26 de tone de material vegetal pe zi. Ar fi fost mult mai util decât un calcul făcut pe hârtie. Să știm dacă noi chiar atât de mult producem, pentru că e o cantitate destul de mare”, a spus Eduard Cârceag, consilier USR.

Este oportună această achiziţie ?

Alţi consilieri locali au fost de părere că ar fi mai bine ca regia să vândă resturile vegetale, să încaseze banii şi să sară peste această investiţie. Ei spun că nu au fost convinşi de către reprezentanţii regiei cât de oportună este o astfel de achiziţie.


” În primul rând vreau să discutăm despre oportunitatea acestui credit. Pe partea de creditate nu ne sunt indicate dobânda și garanțiile. Pentru linia de brichete nu avem un business plan, cum se vor face, la ce preț se vor vinde sau dacă se vor vinde. Nu ne spune acest proiect câți oameni vor munci la el, ce cheltuieli vor fi. Doar, dă-ne și nouă 500.000 de euro, că vrem noi să facem brichete, deși nu avem nicio experiență. I-am atras atenţia domnului director încă din şedinţa în comisii. Nota de fundamentare cu care a venit domnul director să ne jignească, aferentă acestor materiale e de cascadorii râsului, să nu spun altcumva. Nu ne-a spus absolut nimic, decât niște împărțiri, că veniturile cresc atât și niște chletuieli. Regia poate să vândă aceste resturi vegetale către un producător, nu să mai investim noi”, este de Cezar Drăgoescu,consilier local şi lider USR.

Consilier local: „Îndrăzneala de a te dezvolta nu trebuie criticată, trebuie susținută”

Alţi consilieri locali au sărit în apărarea regiei care a „îndrăznit” să pună bazele acestei investiţii.


„Tot ce ați spus a fost analizat în Consiliul de Administrare. Consiliul a considerat oportun împrumutul, iar nouă ni se cere doar aprobarea de a permite societății să acceseze fonduri, urmând ca societatea să- și poartenegocierile confidențial pentru a stabili termenii acestei creditări. Regia își asumă această investiție și prin ea reușește să valorifice masa lemnoasă pe care o adună în folosul său, pentru că utilizează energie în serele care se încălzesc cu gaze. Așadar acest agent economic trebuie să se dezvolte și îndrăzneala de a te dezvolta nu trebuie criticată, trebuie susținută. Încă o dată îi felicit că îndrăznesc să ia un credit și să facă o capacitatea de producție. Ce le rămâne, vor vinde. Nu atât profitul scos este important, ci faptul că și-l acoperă din activitate”, a Marin Nicoli, consilier local PSD.


Consilierii au cerut explicaţii de la directorul RAADPFL.

Resturi vegetale/foto:arhiva GdS
Resturi vegetale/foto:arhiva GdS


” A nu se înţelege că suntem împotriva investiţiilor. Consiliul Administrativ care a luat această decizia e și cel care va răspunde dacă proiectul nu va reuși. Cele mai bune explicaţii le poate da directorul RAADPFL. Noi vorbim de oportunitate, nu de legalitate a acestei investiții”, a spus Lucian Bernd Săuleanu, consilier local.

Directorul RAADPFL: „Dacă nu facă această investiţie trebuie să dau resturile vegetale unui operator pentru compost”

Resturi vegetale

„Eu nu am voie să dau resturile vegetale gratis. Dacă eu nu fac această investiție, conform legii materialului biodegradabil  voi fi obligat ca aceste resturi să le dau la un operator pentru compost. Singurul operator de la noi e Iridex. Conform calculelor noastre, între 10 și 15 miliarde costă primăria să dăm aceste resturi vegetale. Până acum nu le-am dat la Iridex pentru că noi am semnat contractul cu Iridex luna aceasta și va fi valabil de luna viitoare. Nu pot să spun ce cantitate. Dar, din datele statistice ne ducem la 20-30 de tone pe zi. Dar nu pot să spun că sunt frunze, că e iarbă, depinde ce luăm după domeniul public, spațiu verde. M-ați întrebat dacă știu dobânda și ce garanție dau. Acestea se discută și se negociează cu banca atunci când eu am aprobarea dvs. pentru accesareacreditului. Nu pot să spun dinainte cu cât îmi dă banca dobânda. Se va face un caiet de sarcini în care vom pune date tehnice, productivitate, cantitate și va fi o licitați publică deschisă. Cine câștigă, nu se știe. Și nici la ce prețuri, nici asta nu ştiu”, a justificat directorul RAADPFL, Adinel Ilinca.


În cele din urmă consilierii locali au votat acest proiect de hotărâre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS