3.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025

Pilula de a doua zi

Contraceptia de urgenta cu pilule sau metoda denumita „pilula de a doua zi“ consta in administrarea o data a mai multor pilule anticonceptionale in maximum 72 de ore de la contactul sexual pentru a impiedica aparitia sarcinii.


„Pilula de a doua zi“ are o eficienta de 75%, deci mai mica decât a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit. Este indicata in cazul in care femeia a avut un contact sexual neprotejat sau anticonceptionalele pe care le folosea in mod curent nu si-au facut efectul. „In timpul sau dupa actul sexual pot sa apara situatii neprevazute care impun folosirea contraceptiei de urgenta. De exemplu, prezervativul se rupe, diafragma a alunecat din vagin inaintea celor sase ore, dispozitivul intrauterin a fost expulzat, pilulele au fost varsate la mai putin de o ora de la administrare, daca femeia a facut spalaturi vaginale la mai putin de sase ore de la folosirea unui spermicid sau a uitat pur si simplu sa-si ia pilula“, a precizat dr. Marcela Stefanescu, medic primar in cadrul Centrului Judetean de Planificare Familiala Dolj.


Contraceptia de urgenta nu protejeaza impotriva HIV-SIDA


Contraceptia de urgenta trebuie facuta cu prudenta. Fiind vorba de administrarea deodata a unui numar mare de pilule pe care in mod normal o femeie le foloseste pe parcursul unei saptamâni, este bine sa fie folosita doar in cazuri exceptionale si numai dupa ce a trecut un interval de cinci – sase luni de la o administrare anterioara. „Riscurile folosirii in exces a contraceptiei de urgenta sunt destul de mari din cauza introducerii in organism a unei cantitati mari de hormoni. Cel mai frecvent s-au constatat dereglari cum ar fi oprirea menstruatiei, modificarea duratei ciclului menstrual etc.“, a afirmat dr. Stefanescu.


Contraceptia de urgenta nu are efecte asupra femeilor insarcinate, nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala si nici impotriva HIV-SIDA.


Contraceptia de urgenta se administreaza gratuit la cabinetele de planificare familiala si medicii de familie cu competente in planificare familiala din intreg judetul. In Craiova exista cabinete de planning familial pe strada Voinicului – Centrul Judetean de Planificare Familiala, pe strada Filantropiei lânga maternitatea Spitalului Municipal „Filantropia“ si la Policlinica Studenteasca de pe Câmpia Islaz.


Ce trebuie sa faceti


1. Daca metoda esueaza, puteti sa pastrati sarcina. Pilulele contraceptive nu afecteaza dezvoltarea normala a fatului.


2. Dupa administrarea pilulelor este bine sa mâncati pentru a evita aparitia greturilor.


3. Daca apar varsaturi la mai putin de doua ore dupa ce ati luat pilulele este necesara repetarea administrarii.


4. Menstruatia poate sa apara mai devreme sau mai târziu fata de data asteptata. Daca trec insa mai mult de patru saptamâni si nu apare menstruatia sau aceasta este modificata (flux redus, dureri neobisnuite) este posibila o sarcina.


5. Daca nu agreati pilulele puteti folosi pentru contraceptia de urgenta dispozitivul intrauterin. Are avantajul ca poate fi pastrat ca metoda ulterioara de contraceptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU