Institutul Național pentru Fizica Pământului va monta noi stații pentru monitorizarea seismelor la nivelul județului Gorj.
Potrivit lui Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, este vorba de stații noi care vor monitoriza emisiile de radon, un gaz care este considerat „precursor” al cutremurelor. Acesta este eliberat din scoarța terestră în urma mișcărilor latente. Este vorba de o tehnologie experimentală.
Radonul este un gaz radioactiv, incolor și inodor, se găsește în sol în unele zone ale Pământului și provine din descompunerea uraniului sau radiului din roci. El se ridică apoi în atmosferă și poate fi absorbit în locuințe prin porii materialelor de construcții. Radonul nu produce efecte nocive pentru ființe și plante în atmosferă, deoarece rezultă concentrații nesemnificative. Cele mai afectate pot fi subsolurile neaerisite ale clădirilor, dar și locuințele și spațiile de utilitate publică în cazul în care nu sunt luate măsuri de prevenție. În urma măsurătorilor gazului respectiv cu ajutorul noilor stații, se vor încerca unele corelații între emisiile crescute de radon și posibilitatea producerii unor cutremure.