Psihologii încadrați în unitățile de învățământ din Târgu Jiu nu se omoară să acorde consiliere de specialitate elevilor afectați psihic de pe urma seismelor din ultima lună.
De la reluarea cursurilor, în cel puțin trei rânduri elevii din mai multe școli din Târgu Jiu au fost evacuați din sălile de clasă, în urma producerii unor seisme. Nu toți copiii au trecut cu bine peste experiențele respective. Au existat chiar și atacuri de panică și a fost nevoie de asistență din partea medicilor, la anumite școli din municipiu.
De asemenea, sunt zeci de părinți care au apelat la cabinete private ale unor psihologi pentru ca aceștia din urmă să discute cu elevii care au probleme din cauza panicii. Unii mai au acum probleme cu somnul și cu activitatea de la ore. Verifică în permanență raportările oficiale despre cutremure și chiar au instalate aplicații pe telefoanele mobile pentru a fi avertizați în caz de cutremure.
ISJ centralizează activitatea psihologilor
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj, la nivelul școlilor din județ sunt încadrați numai 45 de consilieri locali. Mai sunt 5 consilieri școlari la departamentul de specialitate din cadrul Centrului Județean de Resurse și pentru Asistență Educațională Gorj. Totul la aproape 47.000 de preșcolari, școlari și elevi de la unitățile din municipiul Târgu Jiu și de la celelalte școli din județ.
„Există 45 de consilieri școlari în teritoriu, adică în școli. Mai sunt 5 consilieri în cadrul CJAP, care vin în sprijinul celor deja menționați. Am transmis la unitățile de învățământ formulare pentru a colecta datele cu privire la activitatea consilierilor școlari cu privire la problemele generate de seisme”, a declarat Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Până în momentul de față, au avut loc în câteva licee din Târgu Jiu simulări de producere ale unor cutremure cu magnitudine mare și elevii și profesorii au fost evacuați din sălile de clasă. S-a beneficiat de asistență din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj.