2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCapitalul social al firmelor înfiinţate de CEO şi OMV se majorează la 2 milioane de euro

Capitalul social al firmelor înfiinţate de CEO şi OMV se majorează la 2 milioane de euro

Creștere majoră a capitalului social al firmelor înființate de Complexul Energetic Oltenia (CEO) și compania OMW Petrom, pentru construirea de parcuri fotovoltaice. Cele două companii și-au propus să realizeze împreună patru parcuri fotovoltaice până în anul 2024.

Au fost înființate patru societăți mixte, însă Complexul Energetic Oltenia și-a dat seama că valoarea capitalului social este derizorie și a decis să crească nivelul contribuției proprii. Aceeași sumă va fi achitată și de OMW Petrom.

Firma petrolieră ar fi avut acces la cele patru investiții în schimbul unor contribuții nesemnificative. Astfel, pentru Societatea Parc Fotovoltaic lșalnița SA acționarul Societatea Complexul Energetic Oltenia va asigura o finanțare de 1.195.000 lei, reprezentând aport în numerar la capitalul social, în urma căruia participația Societății Complexul Energetic Oltenia SA la capitalul social al Parc Fotovoltaic Ișalnița SA se va majora.

CEO va deține 119.500 acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei per acțiune, urrnând ca aportul la capitalul social al Societății să se facă în numerar, în cote egale, de către cei doi acționari, respectiv Societatea Complexul Energetic Oltenia SA și OMV Petrom SA.

Mai mulți bani și pentru celelalte trei firme

La fel ca la societatea care va construi parcul fotovoltaic de la Ișalnița, va fi majorat în cote egale și capitalul social la Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, Parc Fotovoltaic Tismana I SA, respectiv la Solarist Tismana 2 SA.

Nivelul total al capitalului social pentru cele patru firme va ajunge la peste 10 milioane de lei, respectiv 2 milioane de euro, adică o contribuție de un milion de lei pentru fiecare din cei doi mari investitori – CEO și OMW.

Complexul Energetic Oltenia și-a mai propus în Planul de restructurare să construiască alte patru parcuri fotovoltaice și o centrală pe gaze naturale alături de Tinmar Energy.

Cele patru parcuri fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril din carierele miniere, respectiv pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentrale. Centrala pe gaze naturale a CEO – Tinmar va fi construită la Termocentrala de la Turceni.

Societate mixtă pentru grupul pe gaze de la Ișalnița

De asemenea, va fi constituită în perioada următoare societatea mixtă care va realiza grupul energetic pe gaze naturale de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de cea mai mare investiție pe gaze naturale de la compania energetică. Astfel, din noua societate vor face parte Complexul Energetic Oltenia, pe de o parte, și compania ALRO, pe de altă parte.

Investitorul a rezultat în urma unui proces de selecție cu depunere de oferte.

Grupul energetic va fi realizat la Termocentrala de la Ișalnița. Va avea o capacitate de 850 de MW. Va înlocui grupurile 7 și 8 pe lignit de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Aceasta va funcționa exclusiv pe gaze naturale, din 2026.

Toate investițiile, respectiv opt parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze naturale sunt cuprinse în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS